Royal Mail toont memorial postzegels ter nagedachtenis aan Elizabeth

Een laatste vaarwel op je envelop.

De Britse postbezorging is onlosmakelijk verbonden met het koningshuis. Op brievenbussen en postzegels prijken al decennialang de Queen en/of haar monogram. Maar daar komt binnenkort verandering in nu Charles op de troon zit. Voor dat eenmaal zover is, bewijst de koninklijke postdienst nog een laatste eer aan de onlangs overleden koningin. Er komt namelijk een bijzondere set memorial stamps met portretten van Elizabeth.

Memorial stamps

Tot nu toe was het een vertrouwd gezicht: al sinds 1967 (!) prijkte namelijk hetzelfde portretje van Queen Liz op de Britse postzegels. Die gaan er binnenkort uit om vervangen te worden door een portret van koning Charles. Maar voor dat zover is, komt de postdienst eerst nog met een speciale set ‘memorial stamps’.

Elk zichzelf respecterend royal heeft immers een set postzegels ter ere van elk van hun mijlpalen. Van verjaardag tot huwelijksjubileum en van liefdadigheid tot baard: als je er niet mee op een zegeltje staat, is het dan wel echt gebeurd?

Van jubilee naar herinnering

En zo krijgen we nu dus nog postuum een setje postzegels van wijlen koningin Elizabeth. De set van vier zegels is binnenkort beschikbaar bij de Britse Royal Mail, maar op hun site tonen ze vast het design.

postzegels
Beeld: Royal Mail

Mocht je naast royalty watcher nu ook postzegelkenner zijn: het kan kloppen dat de designs je bekend voorkomen. Vier van de vijf portretten van de postzegels ter ere van het gouden jubileum van de Queen in 2002 zijn nu namelijk opnieuw gebruikt voor de herinneringszegels.

Portretten

De vier portretten staan hierboven in chronologische volgorde afgebeeld. Op de second-class zegel staat een foto uit 1952, die ter ere van Elizabeths kroning was gemaakt door Dorothy Wilding. De first-class zegel is voorzien van een kiekje van Cecil Beaton uit 1968.

De postzegel ter waarde van £1.85 heeft een foto uit 1984, door Yousuf Karsh. De laatste zegel in de serie toont de koningin in 1996, toen zij in Tsjechië op bezoek was en werd vastgelegd door Tim Graham.

Vanaf nu wordt het dus aftellen tot we de eerste zegels met het portret van Charles kunnen spotten. De Royal Mail heeft er al naar gehint dat de nieuwe zegels in elk geval in dezelfde stijl zullen zijn als de bekende cameo van de Queen.

Bron: BBC, The Guardian, Washington Times | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws