Nieuwe website royal family heeft bijzondere plek voor Harry en Meghan

Een praktische wijziging, of een subtiele schop na?

Lees ook

De officiële website van de royal family is vlak na het einde van de royal mourning period in een nieuw jasje gestoken. Het begint al op de homepage van royal.uk: daar stralen King Charles en Queen Consort Camilla je nu tegemoet. Ook de rest van de site is echter behoorlijk op de schop gegaan. Vooral de plekken van prins Harry, hertogin Meghan en prins Andrew springen daarbij in het oog.

The Royal Family

Naast de gezichten van Charles en Camilla prijkt Queen Elizabeth nog altijd op de voorpagina van de website. Er is een categorie aangemaakt met allerlei links naar artikelen over haar leven. Ook is één van de klikbare tabjes bovenaan de homepagina een link naar die artikelen. Het tabje daarnaast, ‘The Royal Family’, leidt naar een pagina met informatie over alle leden van het Britse koningshuis. En laat dat nou net voor veel verbazing hebben gezorgd.

Helemaal onderaan

Wie op het tabje klikt, ziet de biografieën van onder meer prins William, prinses Kate, graaf Edward en gravin Sophie. Onderaan de pagina staan de hertogin van Sussex, de hertogin van Sussex en de hertog van York (met andere woorden: Harry, Meghan en Andrew). Alledrie zijn zij geen werkende royals meer, waardoor het niet gek is dat ze onderaan zijn geëindigd. Wat wel opvalt, is dat prins Andrew echt helemaal aan het einde is geplaatst – terwijl hij toch echt een generatie aan senioriteit over de Sussexes heeft. Sterker nog: Andrew heeft nog altijd een officiële functie als Counsellor of State! Zijn plekje onderin de pikorde is dan ook opvallend. De Queen heeft de Duke of York al ontdaan van al zijn militaire titels; zou dit dan nog een extra schop na zijn van Charles?

De verandering is onderdeel van een grote digital refresh, die werd uitgevoerd omdat Charles nu koning is. Zo werden ook de profielfoto’s van de Royal Family-accounts op Instagram, Twitter en Facebook meteen gewijzigd. De nieuwe foto toont Charles en Camilla samen, vastgelegd in mei 2020 bij het Balmoral War Memorial in Schotland. De prins en prinses Michael van Kent moesten bovendien het digitale veld ruimen: zij zijn helemaal niet meer op de website van de royal family te zien.

Einde van de rouw

Men is meteen na het einde van de royal mourning period met de online veranderingen aan de slag gegaan. Die periode eindigde afgelopen dinsdag met een statement van de royal family. Naast de officiële kroningsfoto van Queen Elizabeth uit 1952 schreven ze “De periode van Royal Mourning, die volgde op het overlijden van Her Majesty Queen Elizabeth, is nu ten einde. Dit account zal nog altijd een reflectie zijn van het werk van de King, de Queen Consort en andere leden van de Royal Family. Ook zal het een herinnering zijn aan het leven en het werk van Queen Elizabeth.”

Bron: PEOPLE, royal.uk | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook