Kim-Lian van der Meij over leven in Zweden: ‘Er is geen Appie om de hoek’

'Stiekem ben ik helemaal geen glamourpoes.'

Lees ook

Kim-Lian van der Meij woont sinds vier jaar op het Zweedse eiland Gotland, samen met haar verloofde Daniel en hun drie kinderen. In de nieuwste Beau Monde vertelt de zangeres en presentatrice waarom ze gingen emigreren én hoe het nu bevalt. 

Crocs of regenlaarzen

“Stiekem ben ik helemaal geen glamourpoes. Hier in Zweden loop ik het liefst op crocs of regenlaarzen over ons land, met zwarte randjes onder mijn nagels van het tuinieren en mijn haar in een rommelige knot”, vertelt Kim-Lian in gesprek met Beau Monde. “Hier op Gotland (een eiland in de Oostzee tussen het vaste land Zweden en Letland, red.) draait het niet om uiterlijkheden. We leven compleet in het nu. Ik geniet iedere dag van de natuur om me heen. De bomen zijn niet zoals in Nederland keurig in een rijtje geplant, maar groeien zoals Moeder Natuur het heeft bedoeld.” De natuur is sowieso erg mooi in Gotland, zo is ook het licht heel bijzonder. “Het is een eiland van kalksteen. Als de zon schijnt, reflecteert het licht drie keer zoveel”, legt de zangeres uit. “Hierdoor voelt het alsof ik in een schilderij loop.”

Moeilijk om te vertrekken

Kim-Lian heeft altijd een speciale band met Zweden gehad. “Het is net alsof ik hier in een eerder leven ben geweest, alsof ik thuiskom”, vertelt ze.” Dat gevoel had ik twintig jaar geleden al, toen ik hier voor het eerst kwam met Daniel. Hij is op Gotland opgegroeid, en we gingen hier vaak op vakantie. Eerst met zijn tweetjes, later met onze drie kinderen, die nu veertien, twaalf en negen zijn. Alleen…het werd steeds moeilijker en pijnlijker om weer te vertrekken. Ik was echt verdrietig als ik hier wegging.” Daarom besloot het gezin vier jaar geleden om Nederland definitief te verruilen voor Zweden. “Op een stuk grond van vijf hectare hebben we een huis laten bouwen. Ons droomplekje, waar we oud willen worden. En ja, dat kan prima met mijn werk. Ik ben zo’n tien keer per jaar in Nederland, en blijf dan een of twee weken. (…) Omdat ik er nog regelmatig ben, mis ik ook niks aan Nederland.”

In the middle of nowhere

Als er iets belangrijk is voor Kim-Lian, dan is het plannen. “We wonen in the middle of nowhere. Er is geen Appie om de hoek. De dichtstbijzijnde supermarkt is veertig minuten rijden. Dus als we eenmaal in de stad zijn, gaan we meteen even langs de dierenarts en apotheek”, vertelt ze. “We hebben een grote vriezer in de schuur en een extra aggregaat met benzine, voor als de stroom weer eens uitvalt. Dan is het echt pikkedonker. Niets werkt. We hebben inmiddels ook een sneeuwschuiver en spijkerbanden voor de auto. En extra lichten geïnstalleerd op de weg naar ons huis, vijfhonderd meter door het bos. Anders raken we ingesneeuwd.” Gelukkig zijn de zomers wel heerlijk warm in Zweden. “Met gemiddeld 24 graden en eindeloos lange dagen, maar in de winter zijn de dagen kort, omdat het al om drie uur ’s middags pikkedonker is. Daarom hang ik in oktober de kerstlichtjes al op.”

Spiritual awakening

Hoewel ze helemaal op haar plek is in Zweden, was het in het begin wel even aanpassen. “Al die rust en ruimte om me heen was even wennen hoor”, geeft Kim-Lian toe. “Ik ben van rennen, haasten en succes najagen in Nederland naar geïsoleerd leven in een bos gegaan. En nu dan? dacht ik. Is dit het? Tot ik het ging omarmen en hier een spiritual awakening kreeg. Door veel in de natuur te wandelen kon ik meer genieten van in het nu leven. En nu voel ik me meer verbonden met het universum. Ik heb een eigen meditatieruimte in een bijgebouw van ons huis, waar ik dagelijks tarot- en orakelkaarten leg. Ja, dat klinkt heel holistisch allemaal, ik weet het. Maar voor mij is dat ultiem genieten.”

Het hele interview met Kim-Lian van der Meij lees je in de nieuwste Beau Monde, vanaf nu in de winkel! Daarin vertellen ook Cilly Dartell en Sonja Bakker hoe het is om Nederland te verruilen voor Florida en Ibiza. 

Interview: Agnes Hofman | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook