Staatsbezoek: Willem-Alexander en Máxima in zonnig Zweden

Willem-Alexander vloog zelf naar Zweden.

Välkommen! Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen drie dagen lang een bezoek aan Zweden op uitnodiging van koning Carl Gustaf. De Zwoyals stonden al klaar op het vliegveld terwijl W-A zelf het vliegtuig aan de grond zette. De eerste foto’s!

Groen bezoek

Volgens de RVD is het staatsbezoek een ‘bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen.’ Drie dagen lang worden Willem-Alexander en Máxima rondgeleid door Zweden, waarbij digitalisering, levenswetenschappen, de energietransitie en duurzaamheid centraal staan. Maar bij ons ligt de focus natuurlijk vooral op tiara’s en avondjaponnen. Duurzaam bezoekje of niet, de Oranjes pakten gewoon het regeringsvliegtuig richting Stockholm, met Willem-Alexander zelf in de cockpit. Traditiegetrouw werden ze op het vliegveld opgewacht door de troonopvolgers, kroonprinses Victoria en prins Daniel, die met een dikke knuffel werden begroet. Goede betrekkingen, het is te zien!

Druk programma

Er is weinig tijd om van het Zweedse natuurschoon te genieten, want de Oranjes hebben een druk programma. Vandaag staat een officieel welkom in het paleis op de planning, gevolgd door een gesprek met de voorzitter van het parlement, een bezoek aan een maritiem museum en, ons hoogtepunt, het staatsbanket, oftewel tiara time. Koningin Máxima houdt wel van een beetje glamour en ook prinsessen Victoria en Sofia weten wel van uitpakken, dus we zijn benieuwd hoeveel bling we vanavond geserveerd krijgen.

Woensdag gaan de Oranjes in gesprek met de CEO’s van Nederlandse en Zweedse bedrijven, begroeten Willem-Alexander en Máx de Nederlandse gemeenschap in Zweden en lunchen ze met de burgemeester van Stockholm. In de middag bezoeken de koning en koningin een fossielvrij energiebedrijf en maken ze een rondje door het lab van onderzoek op het gebied van levenswetenschappen. ’s Avonds bijkomen zit er niet in, want dan host het koningspaar als dank voor de Zweedse gastvrijheid een vioolconcert – weer een glam moment.

Welkom in Stockholm! Willem-Alexander en Máxima werden dinsdagochtend warm onthaald door kroonprins Victoria, prins Daniel, koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden. Beeld: BrunoPress

Op dag drie verruilen W.-A. en Máxima Stockholm voor Gotenburg, waar ze hun opwachting zullen maken bij het Lindholmen Science Park. Lunchen doen ze in stijl bij de residentie van de provinciegouverneur. Een toeristisch uitje staat ook nog in de planning, want na het middagmaal maakt het koningspaar een boottochtje door de haven van Gotenburg. Onderweg is er geen tijd voor sight seeing, want ze krijgen aan boord een presentatie over duurzame brandstoffen binnen de scheepvaart. We blijven binnen het transportthema met het volgende bezoek (het houdt niet op!), want tot slot laten de koning en koningin zich zien in het Experience Center van Volvo Trucks. Een fancy benaming voor een verzameling elektrische vrachtauto’s en graafmachines. Laten we maar zeggen dat we niet heel erg jaloers zijn op dit ‘informatieve’ programma. Maar de mooiste foto’s? Die delen we graag, dus houdt beaumonde.nl in de gaten!

Bron: Koninklijk Huis, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws