Kroonprins Haakon bevestigt ‘discussies’ rond omstreden titel Märtha Louise

Ook controverse hoort erbij, vindt de Noorse kroonprins.

Er is as we speak een hoop heisa gaande rond royal titels. Zo is het drama in Denemarken, leverden de Zweden enkele jaren terug hun titels in, en zijn zelfs de Welshe titels van Wills en Kate niet zonder controverse. De Noren doen nu ook nog even een duit in het zakje: het rommelt namelijk (zoals wel vaker) rond prinses Märtha Louise. Kroonprins Haakon heeft zich er nu ook over uitgelaten.

Geruchten

Eerder deze maand doken er weer eens een hoop geruchten op rond de controversiële Noorse prinses Märtha Louise. In 2019 kondigde zij haar relatie aan met haar ’twin flame’ en ‘sjamaan’ Durek Verrett. Volgens critici is de Amerikaan echter niets meer dan een charlatan. Toen de prinses haar titel gebruikte voor een reeks spirituele seminars met manlief, waren de rapen gaar. Ze werd door het hof op de vingers getikt, en sindsdien zorgt de Noorse royal voor een duidelijkere scheiding tussen haar rol binnen de monarchie, en haar rol als spiri-zakenvrouw.

Van verdere kritiek trekt de prinses zich weinig aan. Deze zomer verloofde zij zich met Durek, en het lijkt erop dat dit toch voor enige opschudding binnen de paleismuren gezorgd heeft. Begin deze maand berichtte het Noorse blad Se og Hør dat koning Harald overweegt om nu zijn oudste dochter definitief haar titel af te nemen.

Bevestiging

En deze week kwam er dan de bevestiging dat er inderdaad gesprekken plaatsvinden – van niemand minder dan Märtha Louises broertje himself. Kroonprins Haakon vertelde aan de pers dat er achter de schermen inderdaad ‘gesprekken’ gaande zijn.

“Ik vind dit een moeilijk onderwerp. Aan de ene kant is mijn zus verloofd, en ik heb Durek Verrett leren kennen en vind het leuk om tijd met hem door te brengen. Ik wil graag dat hij zich welkom voelt binnen onze familie”, deelt hij.

“Maar tegelijkertijd voel ik me verantwoordelijk voor het instituut. We hebben natuurlijk opgemerkt dat sommige zaken een behoorlijke discussie veroorzaakt hebben en soms ook wat controverse. We moeten praten over hoe we hier uitkomen en dat is waar we nu mee bezig zijn”, voegt hij hier aan toe. Uiteindelijk maant de kroonprins vooral tot geduld, want het kan nog wel even duren voor dat er knopen doorgehakt zijn. Uiteindelijk is het toch allemaal onderdeel van de ‘levende democratie’ van Noorwegen, vat de royal samen.

haakon martha louise
Beeld: Brunopress

Rumoer

We moeten dus nog even wachten tot er duidelijkheid is over de royale status van Märtha Louise. In de tussentijd zijn er echter steeds meer stemmen die kritiek op de prinses uiten. Zo braken verschillende liefdadigheidsinstellingen met de royal vanwege de kritiek op haar verloofde en zijn ‘alternatieve geneeswijzen’. Ook deelde de Noorse krant Dagbladet dat volgens een enquête maar liefst 53,9% van de ondervraagden wilde dat de prinses haar titel opgaf.

Kortom: dit is ongetwijfeld een pijnlijke situatie voor alle betrokkenen. Zo stelde de prinses zelf nog in 2019 dat er van het opgeven van haar titel absoluut geen sprake zou zijn. Tja, het kan verkeren, blijkt nu maar weer.

Bron: Royal Central, Beau Monde Archief | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws