Koningspaar: ‘Amalia is moedig, Alexia en Ariane gaan flierefluitend door het leven’

Voor prinses Amalia ziet het er nog altijd niet rooskleurig uit...

Hoe gaat het nu met de aan huis gekluisterde prinses Amalia? En hebben de andere prinsessen, Alexia en Ariane, ook te maken met inperkingen van hun vrijheid? In Griekenland laten de koning en koningin weten hoe het met hun dochters zit. 

Frustrerende situatie

Het studentenleven van prinses Amalia ziet er nog altijd niet zo uit als gehoopt. Vanwege veiligheidsredenen komt de kroonprinses al wekenlang het paleis niet uit, alleen om naar college te gaan. Hoe is het nu met haar? “Het gaat goed, maar natuurlijk is de situatie wel frustrerend en niet eenvoudig”, liet koningin Máxima daar woensdag over weten bij het staatsbezoek in Griekenland. “Maar ze houdt zich moedig en we zijn heel trots op haar. We hopen te kijken hoe de situatie zich ontwikkelt om te zien wat we op de lange termijn doen.”

De koning voegt daar nog aan toe dat het met de studie van Amalia wél lekker loopt. “Ze heeft haar eerste tentamenronde gehad en die ging goed.”

Niet naar de kroeg

Voor Amalia is het wel een opluchting dat iedereen nu weet wat haar situatie is. “Dat ze wel kon uitleggen aan mensen waarom ze niet naar de kroeg kon gaan, of in Amsterdam kon wonen, of überhaupt normale dingen kon doen. Ze voelt zich begrepen,” vertelt Máxima. “Af en toe vind ik het wel fijn dat ze weer zo dicht bij ons is. Maar eigenlijk is dat niet wenselijk voor een jongedame van bijna negentien.”

Alexia & Ariane

Zo’n inperking van de vrijheid kennen prinses Alexia en prinses Ariane gelukkig niet. Zij gaan ‘flierefluitend door het leven’, aldus koning Willem-Alexander. “Alexia zit in Wales, maar nu even niet vanwege de vakantie, en Ariane zit gewoon op school in Den Haag. Zij heeft een standaardleven met vriendinnen.”

W.-A. en Máxima zijn inmiddels weer terug uit hun geliefde Griekenland en poseren morgen met hun dochters in Amsterdam voor de pers. Je weet dus waar je moet zijn voor de eerste foto’s 😉

Bron: NOS, Blauw Bloed, HLN | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws