Openhartige brief van Máxima aan jongeren: ‘Niet elke dag hoeft een tien te zijn’

De koningin neemt mentale gezondheid erg serieus en steekt met haar brief jongeren een hart onder de riem.

Koningin Máxima richt zich met een bijzondere brief tot jongeren met mentale gezondheidsproblemen. Met haar openbare bericht wil ze hen een hart onder de riem steken: “Je bent niet alleen. Niet elke dag hoeft een tien te zijn.” 

Boodschap aan jongeren

In de brief getiteld Je bent niet alleen, gepubliceerd door het AD, deelt koningin Máxima een indringende boodschap. Ze wil aan jongeren meegeven dat het leven niet altijd perfect is, en dat het belangrijk is om over je gevoelens te spreken. “Praten, praten, praten. Dat helpt écht. Deel je gevoelens met vrienden, je ouders of andere vertrouwde mensen die dicht bij je staan.”

In haar brief schrijft Hare Majesteit dat ze snapt dat jongeren het nu moeilijk hebben. Als erevoorzitter van Mind Us, een stichting die zich ervoor inzet dat jongeren met mentale problemen de juiste hulp krijgen, stelt Máxima dat jongeren steeds meer druk ervaren om goede prestaties neer te zetten. “Faalangst, stress, depressieve klachten en zelfs suïcide; ze nemen helaas toe. En zorgen over (studie)schulden, woningnood of de klimaatcrisis maken het voor veel jongeren lastig om hoopvol te zijn over de toekomst.”

Máxima wil jongeren op het hart drukken dat zij erover moeten praten als ze zich niet goed voelen. “Want je bent niet alleen. Niet elke dag hoeft een tien te zijn. (…) Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn. Soms is een dag gewoon minder leuk. Soms komt je verwachting niet uit. En dat is niet erg. Dat hebben we allemaal.”

Aan de ouders

In haar brief richt Máxima zich ook tot de ouders van jongeren, en de andere rolmodellen in hun leven. “U kunt een goed voorbeeld zijn door eerlijk te praten over uw eigen gevoelens. Help onze jongeren goed op weg. Vorm samen een steunnetwerk en help jongeren te leren omgaan met tegenslag, verdriet en stress.”

Bron: AD | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws