Waar voetbal volgens Kees Jansma de belangrijkste bijzaak van het leven is, zijn het juist weer de randverschijnselen van die sport die weer anderen interesseren. Straks barst het voetbalgeweld op tv weer los en niet iedereen heeft zin om naar het spelletje te kijken. Terwijl de wereld eromheen mateloos fascineert. Vijf fenomenen.
De ijdeltuiten op het veld
Veel voetballers lijken het belangrijker te vinden dat hun haar goed zit, dan dat ze de bal naar iemand met hetzelfde shirt spelen. Je kunt er weddenschappen over afsluiten of de Portugese ster Cristiano Ronaldo in de rust weer zijn kammetje erbij pakt. Of dat het Nederlandse elftal, net als tijdens het WK in 2010, weer de eigen kapper laat invliegen. Wedden op voetbal is überhaupt een interessant randverschijnsel geworden, nu veel bookmakers Nederland tippen als zogenaamde black horse - een verrassende kanshebber. Maar sommigen vinden het leuker om te speculeren of de knotjes van Virgil van Dijk en Remko Pasveer wel netjes zitten.
De talkshows voor en na de wedstrijden
In de praatprogramma's, en dan natuurlijk vooral aan de tafel van Wilfred Genee, gaat het nog niet de helft van de tijd over voetbaltechnische zaken. Liever worden er niet terzake doende details besproken, zoals een vrouwelijke supporter op leeftijd die een stripact doet in het stadion. Of een kennis van de neef van de vriendin van de linksback, die iets smeuïgs over het Oranjekamp weet te vertellen. En passant komt de actualiteit aan bod, maar altijd op een luchtige manier. Eigenlijk is Vandaag Inside een kruising tussen een talkshow en Dit Was Het Nieuws, nog net geen echte satire maar zeker geen diepgravende gesprekken. Prima om de dag ontspannen mee af sluiten.
Het jargon van de voetbalmannetjes
Als je ze hoort praten tijdens zo'n talkshow, vraag je je soms af: waar hébben ze het over? Bus parkeren, op de brommer zijn, hoog staan, restverdediging, in de bal komen, de lijst met typisch voetbaljargon is eindeloos. Gelukkig is die online te vinden, zodat je erachter komt dat die voetbalmannen best vindingrijk zijn met taal.
Het mediafenomeen Louis van Gaal
Louis van Gaal of 'Lowietje', zoals René van der Gijp zijn ex-ploeggenoot liefkozend noemt, is een fenomeen op zich. Hij ziet 90 procent van de pers als ondeskundig en laat dat tijdens elke persconferentie weten ook. 'Schrijf dat maar op in dat kolommetje van je', zegt hij steevast tegen De Telegraaf-journalist Valentijn Driessen. Want: is Louis nou zo slim, of zijn de anderen nou zo dom?
De supporters in het gastland
Als er een WK in Duitsland, Spanje of Frankrijk wordt gehouden, reizen er steeds meer supporters richting gastland. Met of zonder wedstrijdticket, dat maakt niet uit. Op pleinen, in het OV en in de winkelstraten maken ze er doorgaans - anders dan bij clubvoetbal - een vrolijke boel. Wat dat betreft missen we dit jaar twee dingen: een gezellige locatie (Qatar is bloedheet en streng religieus) en vooral de sympathieke Ieren. Zij verzonnen de kraker 'Will Grigg's on fire' over de speler die helemaal niet in actie kwam. En zij zongen de Zweedse fans toe met 'Go home, to your sexy wives'.
Beeld: Pexels