Happy Birthday, Your Majesty! Krijgt Charles ook een ‘Koningsdag’?

De Queen vierde haar verjaardag altijd twee keer, hoe gaat de jarige Charles 't eigenlijk doen?

Weer een jaartje erbij voor King Charles: vandaag viert de kersverse koning zijn 74e verjaardag. Zijn moeder Elizabeth vierde haar birthday altijd tweemaal – je bent Queen of je bent ’t niet. Hoe gaat Charles dat eigenlijk aanpakken?

Twee keer jarig

King Charles viert vandaag stilletjes zijn eerste verjaardag als koning. Hun geboortedag vieren de royals zelden met toeters en bellen, maar aan één traditie ontkomt de monarch niet.

Queen Elizabeth pakte altijd groots uit tijdens haar ‘tweede verjaardag,’ die in de zomer werd gevierd. Die traditie begon in 1748, met Koning George II. Zijn eigenlijke verjaardag was net als die van Charles in november, maar werd vanwege de immer slechte weersomstandigheden niet in die maand gevierd. George besloot al vrij snel dat hij de viering naar de warmere zomermaanden wilde verplaatsen. Als vorst kan dat natuurlijk gewoon, dus dan moet je daar gebruik van maken, right? Beatrix deed dat immers ook met Koninginnedag…

Trooping the Colour, een militair paradespektakel, bestond ook al toen George II koning werd. Hij besloot die parade te combineren met de viering van zijn verjaardag en zo geschiedde. De afgelopen eeuwen is dat evenement door elk Brits staatshoofd aan diens verjaardag viering gekoppeld, zo ook door Queen Elizabeth (al voegde die er wel wat straaljagers aan toe). De datum voor het evenement mochten de staatshoofden wel zelf kiezen. Dat is nu dus aan Charles.

Afwachten

Of King Charles III zijn verjaardagsfeestje inderdaad uitstelt tot de zomer, is nog niet officieel bekendgemaakt. Al verwachten we niet dat Charles de meer dan 250 jaar oude traditie plotseling laat voor wat het is. Tenzij hij dat moderniseren van de monarchie wel heel serieus neemt…

Klein feestje

De verjaardag van King Charles vandaag gaat niet helemaal onopgemerkt voorbij, als je toevallig in Londen bent tenminste. Er klonken een paar saluutschoten in de Britse hoofdstad en tijdens de beroemde Changing of the Guard-ceremonie bij Buckingham Palace werd Happy Birthday gespeeld. En ergens in het paleis zal vast wel een puntje taart te vinden zijn.

Bron: Sky News, Beau Monde Archief | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws