Wordt prinses Eugenie overgeslagen door King Charles?

Koning Charles wil graag meer invallers nu prinsen Andrew en Harry niet meer kunnen komen opdraven, maar vergeet hij niet iemand?

Hoeveel invallers heb je nodig als koning? Het liefst zoveel mogelijk, lijkt Charles te denken. Bij ziekte of afwezigheid kan de King nu vervangen worden door vijf ‘Counsellors of State‘, maar deze lijst hoopt hij nu uit te breiden. Op Andrew en Harry valt immers niet meer te rekenen…

Plaatsvervangers

Er zijn normaal gesproken vijf Counsellors of State: de echtgenoot/echtgenote van de zittende monarch en de eerste vier mensen in de lijn van de troonopvolging die boven de 21 jaar oud zijn. Momenteel zijn dat dus koningin-gemalin Camilla, prins William, prins Harry, prins Andrew en prinses Beatrice.

Een petit problème is nu dat schandaalprins Andrew moeilijk zijn gezicht nog kan laten zien in het openbaar, en dat prins Harry letterlijk en figuurlijk afstand heeft genomen van zijn koninklijke leven. Mocht er dus iets met Charles gebeuren, dan zijn er ‘slechts’ drie mensen die het stokje tijdelijk over kunnen nemen. Te weinig, zo meent de monarch. Hij heeft aan het Britse Hogerhuis verzocht om de lijst uit te breiden met zijn broertje, prins Edward, en zusje, prinses Anne.

Anne & Edward

Een begrijpelijke keuze, want prinses Anne en prins Edward kennen het klappen van de zweep binnen de paleismuren en hebben genoeg oefening gehad om in te vallen voor hun oudere broer. Maar vergeten we niet iemand?

Helemaal op elkaar afgestemd, die Charles en zijn (toekomstige) counsellors of state. Beeld: BrunoPress

Als we, zoals de regels voorschrijven, de lijn van de troonopvolging nalopen, dan zou prinses Eugenie zijn degene die in aanmerking komt voor het Counsellor-schap. Kennelijk geeft King Charles toch liever de voorkeur aan zijn ervaren broer en zus dan aan zijn nichtje.

Zeven stuks

Andrew en Harry worden niet uit de lijst geschrapt, dus als Charles’ voorstel wordt doorgevoerd, heeft hij straks zeven invallers paraat staan. Toegegeven, er wordt niet vaak een beroep gedaan op de Counsellors of State, maar better safe than sorry. Zijne Majesteit vierde immers gisteren ook alweer zijn 74e verjaardag en je kunt er niet zomaar van uitgaan dat hij nog 25 jaar even kwiek op de troon blijft zitten.

Charles viel vorig jaar nog zelf in als Counsellor bij het voorlezen van de troonrede, iets wat zijn moeder, Queen Elizabeth, niet meer lukte door haar broze gezondheid. Daar heb je ook niet snel zeven mensen voor nodig (het zou leuke beelden opleveren, dat wel). Naar verluidt is het verzoek van Charles ook bedoeld om zijn broer Edward en zus Anne te danken voor hun lange steun aan het Koningshuis. Sorry, Eugenie!

Bron: BBC | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws