30 jaar geleden: Dit gebeurde er tijdens de brand in Windsor Castle

'Annus horribilis', zo omschreef wijlen koningin Elizabeth II het jaar 1992.

In 1992 werd Windsor Castle getroffen door een tragedie. In de voormalige privékapel van koningin Victoria ontstond een brand, waardoor het kasteel binnen no-time veranderde in een vuurzee. Maar hoe ontstond de brand eigenlijk? En hoeveel schade richtte de brand aan in het kasteel? Dit is alles wat je moet weten over de brand in Windsor Castle.

De brand brak uit op 20 november – vandaag precies dertig jaar geleden dus. Maar voor wie, net als wij, het nieuwste seizoen van The Crown heeft gekeken, voelt het als de dag van gisteren. Wat gebeurde er in het echt?

Annus Horribilis

‘Annus horribilis’, zo omschreef wijlen koningin Elizabeth II het jaar 1992. Ten eerste was dit het jaar dat prins Charles, prins Andrew én prinses Anne alle drie het einde van hun huwelijken aankondigden, én er woedde een hevige brand in haar thuisbasis Windsor Castle. Niet alleen de privékapel van koningin Victoria ging in rook op, maar ook verspreidde het vuur zich over het hele kasteel. Zo werden onder andere St. George’s Hall en Brunswick Tower gegrepen door de vlammen.

Kapotte schijnwerper

Het vuur is waarschijnlijk ontstaan door een kapotte schijnwerper, die een gordijn naast het altaar in de privékapel van koningin Victoria vlam liet vatten. Het duurde amper een paar minuten voordat het vuur zich verspreidde naar andere delen van het kasteel.

Windsor Castle
Beeld: Brunopress

Wie was aanwezig?

De grote vraag is natuurlijk, was Queen Elizabeth in Windsor Castle toen de brand uitbrak? Gelukkig was de Queen niet in het kasteel toen de brand ontstond. Echter was haar zoon prins Andrew wél aanwezig toen de brand begon. Hij was dan wel niet in de privékapel, maar hij is toch erg geschrokken van het rookgordijn dat ontstond. “Ik hoorde het brandalarm en toen ik uit de kamer kwam zag ik de rook”, vertelde hij destijds. “Mijn reactie was schok en afschuw over het feit dat het zo snel om zich heen greep.”

En hoewel de koningin zelf niet aanwezig was tijdens de tragedie, haastte ze zich van Buckingham Palace in Londen naar Windsor Castle om te helpen bij het weghalen van kostbare schilderijen en kunstvoorwerpen. Samen met prins Andrew hielp ze de brandweerlieden en hulpverleners om foto’s, klokken en ander onvervangbaar antiek in veiligheid te brengen.

Windsor Castle Fire
Beeld: Brunopress

Brand blussen

Met behulp van 220 brandweerlieden werkten ze non-stop om de brand te blussen. Met maar liefst 36 pompen – die 1,5 miljoen liter water sproeiden– hebben de hulpdiensten 15 uur gedaan over het blussen van de brand.

Wonder boven wonder heeft het team alle kostbare bezittingen weten te redden, op twee kunstwerken na: een palissander dressoir en een groot schilderij van Sir William Beechey. Maar hoewel er dus erg veel kostbare bezittingen zijn gered, had het kasteel als geheel wel een grote klap gekregen. De brand verwoestte maar liefst 115 kamers, waaronder negen officiële vertrekken. Daarnaast stortte de gehele St. George Hall in. Deskundigen schatte de schade destijds in op zo’n 90 miljoen dollar. De reparatie zou dus veel geld kosten, maar het zou ook tien jaar duren.

Restauratie

Vijf jaar na de brand begon de restauratie van het kasteel. De totale kosten van de restauratie werden geschat op zo’n 60 miljoen dollar, waarvan 70 procent afkomstig was van de toegangsprijzen voor het bezoeken van Buckingham Palace in Londen, wat voor veel ophef zorgde, zo liet de Los Angeles Times weten.

De privékapel van koningin Victoria werd vervangen door een nieuwe kamer genaamd de Lantern Lobby. Daarnaast werden de privé- en staatsappartementen gerestaureerd en werd St. George Hall ook weer helemaal opgeknapt. Toch werden deze gedeeltes niet in de oorspronkelijk staat hersteld, maar kregen ze juist een 20-eeuwse herinterpretatie. And look at it now!

Bron: People | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws