Thuis een restaurantwaardig kerstdiner geven? Horeca-experts delen hun tips

Stressvrij, smaakvol én sfeervol dineren deze kerst? De deskundigen van luxe restaurant Weeshuis Gouda vertellen hoe het moet.

Lees ook

Is het kerstdiner dit jaar bij jou thuis? Geen paniek. Het kan namelijk écht, een restaurantwaardig kerstdiner aan je eigen eettafel. Compleet met marentakken, honderden lichtjes, een chique aangeklede tafel en, niet geheel onbelangrijk, het lekkerste eten en drinken. Als je het Sharon van Gastel, de eigenaresse van Relais & Châteaux Weeshuis Gouda, vraagt, zijn ‘hartverwarmend’, ‘liefdevol’ en ‘memorabel’ de toverwoorden waaraan de perfecte kerstavond moet voldoen. Hoe? Ze legt het ons graag uit. 

Het aankleden van je huis

You never get a second chance to make a first impression… Laat daarom bij de voordeur al zien dat het een speciale avond wordt door extra aandacht aan de styling te geven. Denk bijvoorbeeld aan een verlichte krans van natuurlijke materialen, verse maretakken of een speciaal en persoonlijk briefje bij de bel. Zo creëer je een instant kerstgevoel.

Zorg dat binnen de standaard verlichting uit staat. Zo accentueer je de kerstverlichting. Zet ook lekker veel kaarsen op tafel. Sharon: “Het contrast van een donker huis met een verlichte tafel is erg mooi. De sfeer is daardoor romantisch en spectaculair en zo komt het meisje met de zwavelstokjes een klein beetje tot leven! Those who don’t believe in magic, will never find it.” Leg ook wat mooie takken neer op tafel. Dat ruikt niet alleen fantastisch, maar het geeft ook net even die extra touch. Om iedereen extra welkom te laten voelen, leg je een handgeschreven briefje met persoonlijk boodschap op ieders bord. Vertel hierin bijvoorbeeld waarom je je verheugd hebt op deze avond, of juist wat je zo waardeert aan diegene. Handig: dit kun je al ruim van tevoren voorbereiden, dus geen stress op kerstavond.

Sharon

Wat je op tafel zet

Remco Kuijpers, de chef van het haute-cuisine-restaurant LIZZ in Weeshuis Gouda, legt uit dat tijdens Kerstmis alles draait om samenzijn en samen genieten. De vuistregel is volgens hem dan ook: keep it simple. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus kies vooral gerechtjes die makkelijk klaar te maken zijn. Denk aan geroosterde seizoensgroenten, stoofperen die je een dag van tevoren hebt bereid en mooi gedecoreerde kersttaart. Maak het jezelf niet te moeilijk. Serveer bijvoorbeeld een groot plateau met een overvloed aan bakjes, schaaltjes en etagères gevuld met lekkers. Zolang je het goed voorbereidt, hoef je niet telkens op en neer te rennen naar de keuken en kun je rustig blijven zitten.

Serveer je hertenbiefstuk, stoofvlees, kalkoen of gebraden fazantfilet? Zet dit dan als pronkstuk in het midden van de tafel. Remco: “Eten is eerst zien, dan ruiken en tot slot komt het proeven. Kortom, het oog wil ook wat!”

Team LIZZ

Wijn erbij

Ook als je geen sommelier bent kun je een heel eind komen! Volgens maître Louis Grizeau van restaurant LIZZ (reserveren voor een kerstdiner doe je hier, als je het toch liever uitbesteed), is voorbereiding wederom het sleutelwoord.

Het allerbelangrijkst is dat je wijnen kiest die het beste bij jou en je gezelschap passen. De selectie moet aansluiten bij de avond en de gelegenheid. Zodra je weet wat je gaat maken, kun je je laten adviseren in de slijterij of bij een wijnwinkel. Mocht je al wat meer ervaring hebben met het geven van etentjes, dan adviseert Louis om te kiezen voor een wijn met een verhaal, of eentje die gekoppeld is aan een fijne herinnering. Denk aan een bepaald jaartal of memorabel moment voor een van de gasten.

Ook kun je iedere wijnkeuze baseren op de karaktereigenschappen van je gezelschap. Een bubbel voor je bubbly nichtje of een vette chardonnay voor je moeder omdat ze daar zo van houdt. Een mooi glas drinkt simpelweg lekkerder, dus zorg dat je al je glaswerk van tevoren in huis hebt. Serveer de wijnen eventueel in een karaf en de champagne in een mooie koeler, zo maak je het direct een stukje restaurantwaardiger!

Bron: Weeshuis Gouda | Beeld: Pexels, Weeshuis Gouda

Laatste nieuws

Zie ook