/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fcontent-cdn-wp.beaumonde.nl%2F2022%2F12%2Fpexels-sarah-chai-7282428-scaled.jpg)
Opruimdrift neemt niet alleen in de lente bezit van ons. Ook 's winters is het een nuttige en rustgevende bezigheid om door het huis heen te gaan en overbodige spullen weg te doen. Of spullen die in de weg liggen, eindelijk van een vaste plek te voorzien. Soms hou je er zelfs een zakcentje aan over. Over duurzaam opruimen gesproken. Lang niet alles hoeft op de afvalberg te belanden.
Niet weggooien is niet erg
Er zijn diverse opruimgoeroes en zelfs -coaches die je vertellen dat wat je een jaar niet meer hebt aangeraakt, weggegooid kan worden. Maar je hebt die zelfbenoemde deskundigen - iedereen noemt zichzelf tegenwoordig maar coach - helemaal niet nodig. Logisch nadenken kun je zelf ook wel. En niet-logisch nadenken mag ook! Soms wil of hoef je niet uit te leggen waarom je iets wilt bewaren. Het heeft sentimentele waarde, of het komt misschien nog eens van pas. Heb je veel van dat soort snuisterijen die niet in een bepaalde categorie vallen, laat je dan inspireren door websites die het opbergen tot kunst verheffen.
Keukenlijken
Neem de keuken en de zogenaamde keukenlijken, goedbedoelde cadeaus die je nog niet hebt gebruikt. Zoals een pastamachine: nooit aan toegekomen. Maar voor hetzelfde geld ziet je opgroeiende kroost een Italiaanse chef bezig op tv en willen zij op een regenachtige middag samen lappen deeg draaien. Moeilijk is dat niet, wel heel gezellig. Dan baal je dat je die machine onlangs hebt weggedaan. Voor de kleinere spullen die in de keuken nog geen vaste plek hebben, schaf je keuken organizers aan. De apparaten en accessoires die echt weg kunnen, gaan in een doos en richting kringloopwinkel. Of...
Dagje op de rommelmarkt staan: gezellig en winstgevend
Als je een hele dag Nederlandstalige muziek kunt verdragen, ga je op een overdekte rommelmarkt staan. Deze worden in het hele land georganiseerd en die enkele tientjes die je kwijt bent aan de kraamhuur, heb je er snel uit. Met een stand vol tweedehands keukenspullen, servies, prullaria, kleding, boeken en platen kun je zomaar honderden euro's op een dag verdienen. Zo heeft een ander nog wat aan jouw afgedankte spullen. Da's duurzaam. Ook voor je portemonnee.
Wat kost meer: het stroomverbruik of het weggooien?
Oude apparaten vervang je door minder energieslurpende exemplaren voor de lange termijn, maar overweeg goed wat eigenlijk duurder wordt. Soms is weggooien net zo funest voor het milieu: dan weegt het verwerken van het afval niet op tegen het gedaalde stroomverbruik. Een oven goed schoonmaken wil bijvoorbeeld de nodige kilowatturen schelen. Zo kan meer apparatuur wellicht een update gebruiken. Denk ook aan de 'repair cafés' die in buurthuizen worden gehouden.
Veel kan hergebruikt worden
Leuk, ontspullen, maar dat is iets anders dan klakkeloos weggooien, zeker in dure tijden. Veel meer dan je denkt kan hergebruikt worden. Oude pannen kunnen een nieuwe kans krijgen als plantenbak. In versleten mokken zet je kleine cactussen. Van restjes hout maak je accessoires of zelfs een complete decoratieve wand - kijk maar op YouTube of Pinterest. Als je over elk artikel dat je weg wilt doen, net iets langer nadenkt, hou je aan het einde van je opruimdag bijzonder weinig écht afval over.
Dit artikel is in samenwerking met SoClever tot stand gekomen | Beeld: Pexels