Deense Nikolai reageert op titelkwestie: ‘Vreemd gevoel’

'Het is zoals het is.'

Met een glanzende modellencarrière heeft prins-af Nikolai gelukkig een backup plan, maar de 23-jarige liet toch weten erg geschrokken te zijn van het besluit van zijn grootmoeder om zijn prinsentitel af te nemen. Inmiddels zijn de gemoederen wat bedaard en lijkt de Deense – inmiddels – graaf vrede te hebben met het feit dat hij niet langer door het leven gaat als prins. 

Terugblik

Mocht je het gemist hebben: het Deense hof schudt op z’n grondvesten. Koningin Margrethe maakte namelijk eind september bekend dat de kids van haar jongste zoon Joachim hun koninklijke titels kwijtraken. Vier van haar kleinkinderen gaan inmiddels daarom niet meer door het leven als prinsen en prinses, maar als graven en gravin van Monpezat.

Hoewel Margrethe claimde dat dit in goed overleg was gegaan, lieten Joachim, zijn ex-vrouw Alexandra en (inmiddels voormalig) prins Nikolai weten dat het besluit ze behoorlijk had doen schrikken.

Excuses koningin Margrethe

Koningin Margrethe kwam met een statement. Het speet haar niet dat ze die titels had ontnomen, maar wél dat haar zoon daar zo’n heisa rondom maakte. “Ik heb mijn besluit genomen als koningin, moeder en grootmoeder, maar als moeder en grootmoeder heb ik onderschat hoe gekwetst mijn jongste zoon en zijn gezin zich zouden voelen. Dat maakt veel indruk, en dat spijt me. Ik hoop dat we als een familie de vrede kunnen vinden om een weg uit deze situatie te vinden.”

Ook in haar nieuwjaarsspeech stipte ze de zaak nog even aan: “Moeilijkheden en miscommunicaties kunnen in elke familie ontstaan – zo ook de mijne”, sprak de koningin. “Het hele land is hier getuige van geweest.” Maar inmiddels zou het allemaal beter gaan met de Deense royals, deelde Margrethe. “Ik ben er zeker van dat onze familie het nieuwe jaar samen kan beginnen met vertrouwen, begrip, en frisse moed”, aldus de monarch.

Vrede

Dat laatste lijkt in ieder geval voor Nikolai te zijn gebeurd. “Het is een vreemd gevoel en ik had het liever niet meegemaakt”, vertelt hij aan de Deense BT. “Maar het is zoals het is. De rest van mijn leven zal ik trots zijn op de jaren dat ik prins van Denemarken mocht zijn.” Het studerende model gaat nu door het leven als graaf van Monpezat.

Bron: Blauw Bloed, Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws