Koning Carl Gustaf had liever jongere zoon op de troon gezien

'Oneerlijk' en 'lastig' dat oudste dochter Victoria hem opvolgt, vindt Carl Gustaf.

Met het begin van zijn gouden jubileumjaar, zien we veel van de Zweedse Carl Gustaf deze weken. Eerst was er al een gloednieuwe portretfoto van de royal, en voor de gelegenheid deed de majesteit ook nog even een interview op tv. Hier kwam hij echter wat onhandig uit de hoek bij het bespreken van zijn troonopvolger.

Oneerlijk

Zo deelde de koning dat hij het nog altijd ‘oneerlijk’ vond dat zijn oudste dochter, Victoria, de kroonprinses is. “Het is vrij lastig om wetten die met terugwerkende kracht ingaan. Het lijkt mij niet wijs. Dat denk ik nog altijd”, vertelt de koning.

“Voor de volgende generatie is het oké, maar mijn zoon werd geboren en alles afgenomen. Dat is vreemd. Dat kun je niet doen”, deelt Carl Gustaf. De oude baas heeft de ruim veertigjarige kwestie duidelijk nog hoog zitten.

Wetten

Het zit namelijk zo: Victoria mag dan zijn oudste dochter zijn, ze was niét altijd de kroonprinses. In Zweden gold destijds namelijk nog een mannelijke primogenituur. Dat wil zeggen dat de troon overgaat op de eerstgeborene mánnelijke erfgenaam. Vic mocht dan als eerste kind van de koning het levenslicht hebben gezien, maar dat stelde haar status als troonopvolger niet direct veilig.

Bij haar geboorte was Victoria dan ook ‘slechts’ een ‘Prinses van Zweden’. Met de geboorte van broertje Carl Philip was hij echter wél direct een kroonprins…voor eventjes. Slechts zeven maanden na zijn komst, paste de Zweedse overheid namelijk de grondwet aan. Met terugwerkende kracht werd hierdoor het erfrecht aangepast, en was Carl Philip zijn status als troonopvolger kwijt.

Controversieel

Om het besluit ook toe te passen op zijn zeven maanden oude zoon, is altijd een doorn in het oog geweest van koning Carl Gustaf – die overigens als vijfde kind van prins Gustaf Adolf vier oudere zussen voor zich deed wijken in de troonopvolging.

Royal Central meldt dat Carl Gustaf na afloop van het interview nog contact gezocht zou hebben met de interviewer, om zijn uitspraken te verduidelijken. “Ik heb dat gezegd, maar het is duidelijk dat ik dat niet kán zeggen. Met voortschrijdend inzicht moeten we kijken hoe een grondwet met terugwerkende kracht z’n werk kan doen.”

Overigens is het niet alsof er sprake is van rancune bij de Zwoyals. De monarch deelt: “Ik heb geen problemen gezien tussen broer en zus. Ze kunnen het prima met elkaar vinden.” Als vaderlief zich nu óók nog even over de kwestie heen zet, dan staan in het Scandinavische land eindelijk alle neuzen weer dezelfde kant op.

Bron: Vorsten, Royal Central | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws