Oeps: koning Carl Gustaf door het stof om uitspraken over dochter

Van 'oneerlijk' naar 'vanzelfsprekend' dat Victoria hem opvolgt, aldus Carl Gustaf.

In een interview met de Zweedse tv bleek het hoofd van de Zwoyals, Carl Gustaf, het nog altijd niet eens te zijn met een wetswijziging die zo’n veertig jaar geleden is ingegaan. Met dank aan deze wijziging is oudere dochter Victoria nu zijn opvolger, in plaats van z’n jongere zoon Carl Philip. Nu is hij toch nog éven op die uitspraken teruggekomen.

Girl Power

Anno 2022 zou je misschien denken dat een vrouw op de troon héél gewoon is. Toch zijn er nog verschillende landen waar dit niet het geval is, en jongere broertjes voorrang krijgen op oudere zussen in de lijn van opvolging. In Zweden werd deze mannelijke primogenituur, zoals dat principe heet, in 1980 van tafel geveegd met een wetwijziging. Ruim veertig jaar later bleek Carl Gustaf daar nog altijd bitter over, en dat stak de koning niet bepaald onder stoelen of banken bij een recent interview.

Foutje, bedankt

De onvrede van de monarch leidde echter tot een storm aan kritiek. Hierdoor kwam het Zweedse hof gisteravond nog met een statement namens de koning, om z’n uitspraken te verduidelijken. “Tijdens de herfst werd ik bij twee interviews gevraagd naar de verandering in de erfopvolging in 1980 die de voorkeur gaf aan het eerstgeborene kind – ongeacht hun gender. Ik deelde toen mijn mening over prins Carl Philip die met terugwerkende kracht zijn positie als kroonprins verloor”, begon de koning.

“Het pijnigt mij ten zeerste dat, achteraf gezien, ik reacties heb gehoord met de claim dat ik niet achter mijn dochter, kroonprinses Victoria, zou staan als Zwedens troonopvolger”, stelt de 76-jarige vader. “Ik wil daarom verduidelijken dat mijn uitspraken niet gezien moeten worden als kritiek op een vrouwelijke troonopvolger of kroonprinses Victoria.”

Loftrompet

Ten slotte sluit de koning z’n statement af met een hoop complimenten naar zijn dochter. “Een vrouwelijke opvolger is voor mij vanzelfsprekend. De kroonprinses is mijn opvolger. Ze is een buitengewone aanwinst voor mij, mijn familie, en ons land. Ik ben trots op haar en haar tomeloze inzet voor Zweden”, aldus de koning.

Deze uitspraken zijn natuurlijk een flink contrast met de meningen die hij deelde in z’n interview – zoals dat die hele wetswijziging ‘oneerlijk’ was. Zou iemand van de paleiscommunicatie de oude baas eens goed hebben uitgelegd dat het toch echt tijd werd om die bitterheid los te laten, zo’n veertig-plus jaar later?

Bron: Royal Central | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws