De Basisverzekering: alles voor je op een rijtje

Wil je meer weten over deze verzekering? Lees dan vooral verder.

Lees ook

De basisverzekering is een term die veel voorkomt in de wereld van zorgverzekeringen. Ondanks dat de meeste mensen er weleens van gehoord hebben, is lang niet iedereen er ook bekend mee. Zonde, want als Nederlander van 18 jaar of ouder ben je namelijk verplicht om de basisverzekering af te sluiten. Wil je meer weten over deze verzekering? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk alles over de basisverzekering voor je op een rijtje.

Dekking basisverzekering

We beginnen met de dekking van een basisverzekering. In principe ben je hiermee verzekerd voor de belangrijkste zorgkosten. Zo wordt een groot deel van de medisch noodzakelijke zorgkosten bijvoorbeeld vergoed door de basisverzekering. Maar wat zit er precies in de basisverzekering? Je bent hiermee onder meer verzekerd tegen de kosten voor:

– De huisarts
– Medische specialisten
– Voorgeschreven geneesmiddelen
– Ziekenvervoer
– Verloskundige zorg
– Kraamzorg
– Zorg voor kinderen tot 18 jaar

Heb jij je al enigszins in de basisverzekering verdiept? Dan is het je misschien opgevallen dat deze verzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is. Dat klopt inderdaad, want de overheid bepaalt elk jaar welke zorg in het basispakket zit.

Basisverzekering premie

Doordat de basisverzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is, denk je misschien dat het niet uitmaakt waar je deze verzekering afsluit. Dit is een misvatting, want de kosten kunnen per verzekeraar (sterk) verschillen. Iedere verzekeraar bepaalt namelijk zelf hoeveel premie klanten voor de basisverzekering betalen. Daarom is het niet verstandig om een basisverzekering bij de eerste de beste verzekeraar af te sluiten. Maak liever eerst een vergelijking. Door te vergelijken lukt het je namelijk om de goedkoopste en beste basisverzekering te vinden.

Voor het vergelijken van basisverzekeringen kun jij je onder meer tot de website van verschillende verzekeraars richten. Deze aanpak kost je alleen onnodig veel tijd. Het gaat veel sneller wanneer je gebruik maakt van een vergelijkingssite. Je geeft hier simpelweg aan dat je de basisverzekering van verzekeraars wilt vergelijken en de site gaat voor je aan de slag. Binnen een paar tellen krijg je een overzicht te zien. Doordat de prijs erbij vermeld wordt, zie je in een oogopslag wat de goedkoopste basisverzekering is.

Overstappen naar een andere basisverzekering

Ben je niet tevreden met jouw huidige basisverzekering? Dan kun je overstappen naar een andere basisverzekering. Als je dit overweegt, ben je vast benieuwd wanneer overstappen van zorgverzekering mogelijk is. Dit kan altijd aan het einde van het jaar. Overstappen kan ook in januari, maar alleen als je jouw oude zorgverzekering voor 31 december hebt opgezegd. In bepaalde situaties mag je ook nog na 31 januari nog overstappen van zorgverzekering. Dit kan bijvoorbeeld als je gaat scheiden.

Basisverzekering uitbreiden

Fysiotherapie en de tandarts vallen niet binnen de basisverzekering. Wil jij je wel verzekeren voor dergelijke zaken? Dan kun je de basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering. Je kunt een pakket kiezen met zowel fysiotherapie als tandarts, maar jij kunt je ook verzekeren voor fysiotherapie óf de tandarts. Dit laatste is vooral interessant als je bijvoorbeeld nooit naar de fysio gaat. Wanneer jij je alleen verzekert voor de tandarts, betaal je niet voor fysiotherapie. Hierdoor valt jouw zorgverzekering goedkoper uit dan wanneer jij je voor zowel fysio als tandarts verzekert.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Interpolis.

Beeld: Unsplash, Scott Graham

Laatste nieuws

Zie ook