Royals namen afscheid van koning Constantijn II

Bij de uitvaart van de Griekse koning waren behoorlijk wat Europese royals aanwezig. 

Gisteren vond de uitvaart van Constantijn II plaats en voor deze gelegenheid zijn verschillende royals naar Griekenland afgereisd om afscheid te nemen van de Griekse koning. Ook onze Willem-Alexander, Máxima en Beatrix waren aanwezig. 

Oranjes

Normaliter zijn reisjes naar Griekenland voor de Oranjes een kleine zomertraktatie binnen een druk jaar royal engagements. Het land geniet dan ook een bijzondere waardering onder ons koningshuis. Eind vorig jaar gingen Wim-Lex en Máx nog voor een staatsbezoek naar Griekenland, maar nu had hun bezoek echter een droevige reden: de uitvaart van de laatste Griekse koning.

Beeld: BrunoPress

Uitvaart

Hoewel Constantijn ruim negen jaar op de troon heeft gezeten, kreeg de monarch geen officiële koninklijke uitvaart. Na een staatsgreep van conservatieve legerofficieren in 1967, werd hij namelijk verbannen uit Griekenland. Zijn laatste jaren heeft de koning wel in Griekenland doorgebracht en bij zijn uitvaart waren behoorlijk wat Europese royals aanwezig.

Royals

Flink wat Europese royals zijn voor de gelegenheid naar Griekenland afgereisd om samen met de Griekse burgers afscheid te nemen. Zo waren ook de Spaanse koning Felipe en zijn vrouw Letizia aanwezig. Ook koningin Sofía, moeder van Felipe, was bij de uitvaart aanwezig, net als man Juan Carlos. Vanuit België waren koning Filip en koningin Mathilde aanwezig bij de uitvaart. Namens het Britse koningshuis waren er twee afgevaardigden: Princess Royal, Anne, was aanwezig. Daarnaast was Lady Gabriella Kingston erbij, de dochter van de Prince and Princess Michael of Kent, uit naam van prins William. Ten slotte maakte prins Albert de reis vanuit microstaatje Monaco om afscheid te nemen van wijlen de Griekse koning.

Beeld: Brunopress

Ook vanuit Scandinavië waren er verschillende monarchieën vertegenwoordigd. Natuurlijk was schoonzus Margrethe er met zoons Frederik en Joachim. Vanuit Zweden waren Carl Gustaf en Silvia afgereisd naar Griekenland, en de Noorse kroonprinses Mette-Marit en kroonprins Haakon kwamen ook afscheid nemen van Constantijn.

Beeld: Brunopress

Banden

De Griekse ex-koning is begraven op de koninklijke begraafplaats op het landgoed Tatoi, net buiten Athene. Koning Constantijn II had een hoop contacten binnen andere Europese monarchieën. Zijn vrouw, koningin Anne-Marie is namelijk een zus van Deense koningin Margrethe, en zijn oudere zus is niemand minder dan koningin Sofía van Spanje. Ook onderhielden de Grieken warme banden met de Britse royals. Zo was Constantijn zelf een peetvader van Wills, en is William op zijn beurt weer een peetouder van kroonprins Pavlos’ eerste zoon.

Bron: Blauw Bloed | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws