Glamour met een knipoog

Schandalen in Spanje: neef van koning Felipe zet de boel op stelten

Ook deze Spaanse royal zou naar Abu Dhabi verbannen zijn.

Spanish royals at the bull fighting

Verschillende royal huizen hebben hun eigen versie van een enfant terrible – zo ook de Spanjaarden. We introduceren je aan Felipe Juan Froilán de Marichalar y Borbón.

Etterbakje

Je denkt bij een royale rebel misschien direct aan Harry, die met ontboezemingen over de Windsors het leven aan het hof een bitter randje geeft, maar de Sussex houdt het nog vrij mild, in vergelijking met de 24-jarige Spanjaard Felipe de Marichalar y Borbón. Waar Harry namelijk interviews doet en boeken schrijft, houdt de Spaanse prins zich bezig met vechtpartijen, ongelukjes met geweren en hier en daar wat racistisch taalgebruik. Perdóneme?

Felipe Juan Froilán de Todos los Santos de Marichalar y Borbón (24), 'Pipe' voor intimi, is de zoon van prinses Elena, de zus van koning Felipe van Spanje en haar ex, dandy Jaime de Marichalar. Zijn beide ouders zijn een tikje excentriek, vooral Jaime heeft altijd erg genoten van het aanzien dat hij als lid van de koninklijke familie had. “Opvoeden vond hij een uitdaging, dan zeg ik het nog tactvol,” aldus Spaanse royaltywatcher Bekia. “In die hoek van de familie leeft nog het ouderwetse idee dat ze beter zijn dan de rest.”

Probleemleerling

Of Felipe de Marichalar hard zijn best doet om de lijst akkefietjes van opa Juan Carlos te overtreffen, is niet helemaal duidelijk. Mócht dat zijn doel zijn, dan is hij in elk geval goed bezig. Zo haalde hij als zesjarige al eens de headlines door bij het huwelijk van oom Felipe en Letizia als een malle rond te rennen en hier en daar een schop uit te delen.

Tot z'n twaalfde zat de jonge royal op een prestigieuze school in Madrid, maar vanwege z'n slechte cijfers werd besloten dat hij beter af zou zijn in een Engelse kostschool. Verschillende school-switches volgden, de neef van Felipe bleef enkele malen zitten, maar er werd uiteindelijk aan een militaire academie in de VS een diploma in de wacht gesleept. Met dank aan Juan Carlos, die het schoolgeld van zijn rebelse kleinzoon betaalde.

Eén van de bekendere schandalen rond de jonge prins, was een staaltje ordinair voordringen in een pretpark. Toen hij door een leraar, die er met een groep leerlingen was, gecorrigeerd werd, riep Froilán eerst: "Weet je niet wie ik ben? Ik ben vierde in lijn voor de troon!" En vervolgens: "Bek houden, fucking Ch*no", tegen een Aziatische leerling. Bij een ander akkefietje wist de toen dertienjarige prins zichzelf op de een of andere manier in z'n voet te schieten. Volgens zijn moeder gebeurde dit toen hij 'min of meer' aan het jagen was, wat dat ook moge betekenen.

Vechtpartijen

In recentere jaren heeft de Felipe de Marichalar z'n imago niet bepaald op weten te vijzelen. Zo had hij tijdens de pandemie lak aan de protocollen, en werd hij afgelopen jaar nog gelinkt aan verschillende vechtpartijen rond Spaanse clubs. Zo was hij in april betrokken bij een vechtpartij, die volgens bronnen is ontstaan omdat Froilán (alweer) besloot voor te dringen en vervolgens (alweer) waarschuwde dat de aanwezigen 'niet wisten tegen wie ze het hadden'.

Samen met zusje Victoria, in 2017. (Beeld: Brunopress)

Nog diezelfde maand was het neefje van Felipe samen met zijn zus betrokken bij een crash, waarbij ze op enkele stilstaande auto's inreden in de kleine uurtjes van de nacht. In juli was hij bovendien aanwezig in een club in Marbella toen daar een schietpartij ontstond. Een behoorlijk eventful jaar voor Froilán, om het subtiel samen te vatten.

Abu Dhabi

En wat doe je als Spaanse koning, als je familieleden maar niet ophouden met schandalen veroorzaken? Dan geef je ze een enkele ticket naar Abu Dhabi cadeau. Verschillende Spaanse kranten berichtten afgelopen week namelijk dat Froilán binnenkort richting het oliestaatje trekt, waar ook zijn opa in ballingschap verblijft. De Spaanse journalist Jesús Cintora deelde op Twitter dat het neefje van Felipe gaat wonen en een baan krijgt in Abu Dhabi, en had hiermee direct de lachers op zijn hand. "Een baan, túúrlijk", werd er gereageerd, en: "Een bahahahahahahahaan."

Erg veel vertrouwen hebben de Spanjaarden dus niet in het jonge lid van het koningshuis. Afijn, misschien blijft de prins de komende tijd wel op het rechte pad. Maar als zelfs een militaire academie geen vruchten afwerpt, dan durven we toch te twijfelen of zijn omstreden opa als buurman dat wél kan bewerkstelligen. Op naar een nieuw schandalenrecord dan maar!

Bron: Beau Monde Archief, Daily Mail, El Nacional, Publico | Beeld: Brunopress