Van ongeliefde hertogin tot koningin: de langverwachte kroon voor Camilla

Een nieuwe wending in het leven op 75-jarige leeftijd voor Hare Hoogheid.

Lees ook

Hoewel zowel Charles als Camilla er al een heel leven op hadden zitten toen zij in het huwelijksbootje stapten, kunnen zij nu toch uitkijken naar het moment ze samen in één adem officieel koning en koningin genoemd kunnen worden. Op 6 mei wordt namelijk niet alleen Charles tot koning van het Verenigd Koninkrijk benoemd: ook Camilla wordt voorzien van een prachtig kroontje. 


Camilla’s eerste huwelijk

Het is algemeen bekend dat het liefdesverhaal van Camilla en Charles niet bepaald is verlopen volgens koninklijke principes. De koningin-gemalin van het Verenigd Koninkrijk werd geboren als Camilla Rosemary Shand. In 1973 trouwde ze op 34-jarige leeftijd met legerofficier Andrew Parker Bowles. Een jaar daarvoor leerde Camilla de toekomstige koning al kennen, maar omdat hij haar maar niet ten huwelijk vroeg koos ze – met pijn in haar hart, achteraf gezien – toch voor Andrew, met wie ze twee kinderen kreeg.

Ontrouw

Ondertussen stapte Charles in 1981 in het huwelijksbootje met Diana Spencer. En hoewel de twee samen twee kinderen kregen, Harry en William, was er allesbehalve sprake van een gelukkig huwelijk. Volgens velen heeft Charles, in tegenstelling tot menig ander man, zelfs nooit echt liefde voor Lady Di gevoeld. Daarentegen had de toenmalige prins wél oog voor Camilla. En hoewel Charles en Camilla hun best deden naar de buitenwereld te tonen hoe gelukkig hun huwelijk was, werden de geruchten over hun geheime liefde voor elkaar steeds groter. Na een uitgelekt telefoongesprek gaf Charles in 1994 dan eindelijk toe dat hij Diana niet trouw was geweest – met als gevolg: een schandaal, een scheiding, en een wervelstorm in de media.

Die mediastorm was zelfs zó hevig, dat er bewust voor werd gekozen om Camilla niet de titel van Princess of Wales toe te doen. Uit ‘respect voor Diana’, was de officiële lezing. Maar laten we wel wezen: het aankomend koningspaar zou volledig door het slijk gehaald zijn als zij de titel wél aan Camilla hadden gegeven. En verdere imagoschade? Dat moest voorkomen worden.

Cornwall, Wales, Groot-Britannië

De toenmalige man van Camilla bleek uiteindelijk eveneens niet zo’n trouwe hond te zijn. Ook hij hield er een minnares op na, en zo was een scheiding tussen hen al snel geregeld. Toch duurde het nog vrij lang voordat Charles en Camilla het aandurfden om te trouwen. In 2005 gaven zij toch eindelijk elkaar het jawoord – wat betekent dat de love birds inmiddels al bijna 22 jaar getrouwd zijn.

In die 22 jaar ging Camilla voornamelijk door het leven als een van de – tja, toch wel – minst favoriete prinsessen van de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. En hoewel ze zich, waarschijnlijk precies om die reden, altijd bescheiden heeft opgesteld, is straks toch echt het moment daar. Over een paar maanden mag Camilla zichzelf op 75-jarige leeftijd (eindelijk) Queen of England noemen. En daar hoort bescheidenheid nu eenmaal niet echt bij.

Bron: Royalty Online | Beeld: BrunoPress


Laatste nieuws

Zie ook