Oranjes in de Cariben: keuvelen, cultuur, en controverse op Aruba

Tussen handen schudden en eindeloze vlaggetjes, was er ook ruimte voor protest.

Na Bonaire, zijn de Oranjes nu aanbeland bij hun tweede Caribische bestemming op de grote kennismakingsreis van Amalia. Willem-Alexander, Máxima en hun dochter werden gisterochtend warm onthaald in Oranjestad, waarna een druk programma volgde.

Welkom op Aruba!

Bij de welkomstceremonie op het Wilhelminaplein in Oranjestad kwamen Willem-Alexander, Máxima en Amalia keurig voor de dag. Een chique japon voor Máx, een net pak voor Amalia (dat we nog herkennen van Koningsdag), en uiteraard ook de koning geheel in ’t net gestoken.

Beeld: Brunopress

Het broekpak van Amalia is afkomstig van Max Mara, Máxima stak zich weer ton sur ton in Natan, en uiteraard konden bij Máx de Gianvito Rossi-pumps niet ontbreken en droeg Amalia weer haar bekende Marianna Lemos-kettinkje.

Zaken

Natuurlijk is zo’n reis door de Cariben niet alleen maar feest – het uiteindelijke doel is dat de Prinses van Oranje alle ins en outs van haar toekomstige koninkrijk leert kennen. Vanaf de ontvangst stond er dan ook een wandeling naar de Staten op het programma, om daar kennis te maken met de bestuurders van het eiland. Ook werd er geluncht met de Arubaanse minister-president, Evelyn Wever-Croes.

Tijdens de wandelingen werden er natuurlijk een hoop handen geschud…

amalia aruba
Beeld: Brunopress

…was er aandacht voor lokaal talent…

Beeld: Brunopress

…en waren er een hoop vlaggetjes te zien.

Beeld: Brunopress

Omkleden en door

Na de lunch nam Máx even de tijd voor een verkleedpartij. Helemaal toepasselijk stak de koningin zichzelf in een feloranje kleedje, wederom van Belgische couturier Natan. Amalia hield het simpeler: zij besloot puur haar torenhoge Asos-wedges in te ruilen voor een stel comfortabele sneakers. Een kleine vooruitblik op wat we in de toekomst van de koningin kunnen verwachten, wellicht – minder pumps, meer comfort? In de nieuwe outfits gingen de Oranjes door naar San Nicolas, waar de middag in het teken stond van kunst en cultuur.

Beeld: Brunopress

De designerzonnebrillen werden ook even ingewisseld voor een set 3D-brillen, maar erg charmant zijn de foto’s met die montuurtjes niet geworden.

Beeld: Brunopress

We hebben al eens eerder geschreven over de band tussen Máx en Amalia, maar ook de relatie tussen vader en dochter zit duidelijk goed. De twee delen een klein onderonsje bij de show in San Nicolas, en hebben het duidelijk naar hun zin.

Wrijving

Toch was het niet alleen maar feest op het eiland. Aan het einde van de dag was er namelijk ook ruimte voor protest door de lokale actiegroep ‘Aruban Warriors’.

Beeld: Brunopress

De demonstranten overhandigden een lijst met eisen aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties. Zij liet weten de lijst aan de koning te zullen overhandigen. De actiegroep ‘Aruban Warriors’ vertegenwoordigt een groep inheemse bewoners, die origineel het eiland bewoonden. Of er vandaag meer protesten gepland staan, is nog niet duidelijk.

Bron: NOS, UFO No More | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws