Slecht nieuws voor Charles: Australië vervangt kersverse koning

De nieuwe koning neemt niet alle voorrechten van zijn moeder over.

Dat in mei Charles officieel gekroond wordt tot koning van het Verenigd Koninkrijk, is vast niemand ontgaan. En hoewel we getreurd zijn om het overlijden van Queen Liz, staat de kroning van Charles wel voor een nieuw begin. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. En dat dacht ook Australië, toen het land besloot om de nieuwe koning geen plekje te geven op hun vijfdollarbiljet. 

Niet zo traditiegetrouw

Koningin Elizabeth II, die zeventig (!) jaar haar plek op de troon heeft vastgehouden, was de trotse eigenaresse van een plekje op het vijfdollarbriefje van Australië. Waarschijnlijk zou zoon Charles denken dat hij met zijn kroning dat plekje inneemt. Maar echt traditiegetrouw blijkt Australië niet, want het land heeft laten weten dat de nieuwe koning niet te zien zal zijn op het biljet.

elizabeth
Queen Liz sierde jarenlang het vijfdollarbiljet van Australië. (Beeld: iStock)

Aboriginals

Het vijfdollarbriefje zal er een stuk anders uit gaan zien dan de Australiërs gewend zijn. In plaats van het hoofd van het koningshuis, kiest Australië voor een afbeelding die te maken heeft met de inheemse bevolking van het land, de Aboriginals. De reden? Dit doet volgens de president van de Australische centrale bank meer recht aan de geschiedenis en de cultuur van het land.

Schrale troost

Het biljet van vijf dollar was nog de enige waarop de Britse troonzitter te zien was, wat dus betekent dat de royals vanaf nu geen plekje meer hebben in de portemonnee van menig Australiër. Een schrale troost voor Charles: zijn hoofd siert wel de achterkant van de nieuwe munten, waarvan de eerste dit jaar worden geslagen. Tja, je kunt niet alles hebben!

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress, iStock

Laatste nieuws