Bijzondere traditie: de Deense prins die geen naam had

De Denen doen het nét even anders.

Lees ook

De verschillende koningshuizen houden er wat bijzondere regels op na. Van de beroemde (en beruchte) regels rond panty’s bij evenementen van Buckingham Palace, tot de tradities rond het doorgeven (of afnemen) van verschillende titels. Eén van die royal regels zorgde voor een bijzondere situatie aan het Deense hof.


Deense doop

In het Scandinavische landje houdt men er wat eigenzinnige gewoonten op na. Zo kent het Deense hof de traditie om hun royals niet direct bij de geboorte een naam mee te geven. Of in elk geval: om deze niet direct bekend te maken aan het grote publiek.

Koos Naamloos

Waar we bij de meeste royal geboortes direct een lijst met voornamen, titels, en aanspreekvormen cadeau krijgen van de koninklijke familie in kwestie, ligt dat bij de Denen een beetje anders. Toen troonopvolger Christian Valdemar Henri John in 2005 het levenslicht zag, kreeg de Deense pers niet direct die reeks voornamen voorgeschoteld.

De namen van Deense royal spruiten worden namelijk pas bekendgemaakt bij de doop. En de doop van de pasgeboren troonopvolger? Die liet nog ruim drie maanden op zich wachten. Tussen 25 oktober 2005 en 21 januari 2006 was er simpelweg niet bekend bij de Denen hoe hun troonopvolger zou heten.

Traditie nummer twee

Of laten we het zo zeggen: de precieze naam was niet officiéél bekend. Want een tweede traditie rond Deense namen betekende namelijk dat iedereen eigenlijk wel wist wat er ging komen. Het is namelijk al eeuwenlang zo dat er tussen twee namen wordt afgewisseld voor de Deense troon: Frederick, en Christian. De traditie, die teruggaat tot 1513, kent slechts een handjevol uitzonderingen, waarvan er op dit moment één op de troon zit: koningin Margrethe.

Als opvolger van de 82-jarige Margrethe is straks de beurt aan kroonprins Frederick. Hij is dan direct de tiende koning met die titel. Na hem zal zoon Christian het stokje overnemen met volgnummertje elf. Een bijzondere bedoening, maar rotsvast in de gewoonten zijn ze in elk geval wel in Denemarken!

Bron: Royal Central, Hello! Magazine | Beeld: Brunopress


Laatste nieuws

Zie ook