Amalia over bedreigingen: ‘Heb het nog steeds heel moeilijk’

De prinses wordt al maandenlang zwaar beveiligd.

Bij het persgesprek op het Caribische eilandje Sint Maarten gisteren werd er natuurlijk teruggeblikt op de Caribische reis van de royals. Amalia ging echter ook in op een vraag over de bedreigingen aan haar adres, en toonde zich bijzonder kwetsbaar.

Zwaar beveiligd

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: wat een zorgeloze studententijd had moeten worden voor de Prinses van Oranje, is bijzonder anders uitgepakt. Vanwege zware bedreigingen vanuit de georganiseerde misdaad verblijft de prinses inmiddels al maandenlang thuis in plaats van in het Amsterdamse studentenhuis.

“Ik ga er heel eerlijk in zijn”, zo stelde de prinses bij het persgesprek, “ik heb het nog steeds heel erg moeilijk. Ik mis het normale leven, het leven van een student. Het door de straten lopen, naar een winkel kunnen gaan.”

Vrijheid

Dat de prinses bij haar tour door de Cariben tussen het volle programma door tóch even kon proeven van wat vrijheid, deed haar goed. Zo legde Amalia uit: “Ik wil echt enorm mijn dankbaarheid uitspreken over alle steun van zowel vrienden en familie, maar ook vanuit alle delen van Nederland en dus ook het Caribisch gebied.”

amalia
Beeld: NL Beeld / Brunopress

Willem-Alexander deelde dat hij tijdens de reis nauwelijks met de beveiliging van zijn dochter bezig is geweest. Hij legt uit dat hij geen beveiligingsexpert is, en zich daarom niet te veel druk wilde maken om de problemen rond zijn troonopvolger. “Als ik me er zorgen om ga maken, maak ik me zorgen over iets waar ik geen expertise in heb. Dus dat laat ik aan degenen over die zeggen: je kan daar veilig rondlopen. Op dat moment denk ik daar helemaal niet over na”, aldus de immer-nuchtere Wim-Lex.

Dreiging

Afgelopen herfst kwam het nieuws naar buiten dat de Rijksvoorlichtingsdienst en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zich serieus zorgen maakten om de prinses. Misdaadjournalist John van den Heuvel bracht in de Telegraaf namelijk dat Amalia en minister-president Rutte beiden doelwitten zouden zijn van de georganiseerde misdaad.

Máxima vertelde later over de consequenties die dit heeft voor haar dochter: “Dat betekent dat zij niet in Amsterdam woont en dat zij ook niet echt naar buiten kan.” De Caribische tour zal ongetwijfeld een welkom respijt geweest zijn voor de prinses. Nu nog hopen dat zij binnenkort tóch van haar studententijd zal kunnen genieten.

Bron: NOS, RTL, Beau Monde archief | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws