Zelfs Madeleine weer in Zweden: zorgen om koning groeien

Prinses Madeleine laat haar gezicht nog maar zelden in Zweden zien.

Wanneer de hele familie van heinde en verre naar het hof wordt gehaald om de monarch te steunen bij medische problemen, dan gaan er toch wat alarmbellen rinkelen…

Prinses in Florida

Het deed haar reputatie bij de Zweden geen goed, maar prinses Madeleine vertoeft inmiddels al jaren in het buitenland. In de Verenigde Staten is zij namelijk helemaal gelukkig met bankier en finance-man Chris O’Neill. Hier voeden ze hun drie kids op en héél af en toe kan er nog een bezoekje aan het thuisland van af.

Zo weet de Zweedse krant Svensk Damtidning te melden dat koningin Silvia de jongere zus van kroonprinses Victoria halsoverkop naar huis heeft gehaald. “Silvia heeft nog altijd goed contact met haar dochter, dus zij krijgt alles mee aan de andere kant van de Atlantische Oceaan”, schrijft het blad.

Zorgelijk

En tja: familieleden die van over de hele wereld opeens ontboden worden naar het ziekbed van een vorst…dat hebben het afgelopen najaar nog gezien bij de Britten. Dat de zorgen om de status van jubilerende koning Carl Gustaf toenemen, is dan ook niet gek.

De Zwoyals verzamelen zich en masse op het paleis Drottningholm. Komende maandag moet Carl Gustaf namelijk onder het mes voor een hartoperatie. Het Zweedse hof liet in een verklaring weten: “Op aanraden van zijn lijfarts, ondergaat Z.H. de Koning maandag 20 februari een chirurgische ingreep.” Ook deelde het hof enkele details: het zou namelijk gaan om een kijkoperatie – volgens paleisbronnen een geplande ingreep.

Onpopulair

Toch leidt de terugkeer van Madeleine tot enkele opgetrokken wenkbrauwen. De prinses is namelijk zelden nog in Scandinavië te vinden. En daar is de gemiddelde Zweed duidelijk niet van onder de indruk. Zo wist de Svensk Damtidning ook al eens te melden dat Maddy een pijnlijke ‘nul procent‘ scoorde qua vertrouwen van de Zweedse burgers.

Haar populariteit ging namelijk hard achteruit toen bleek dat zakenman Chris niet op een Zweedse adellijke titel zat te wachten en liever Amerikaans staatsburger wilde blijven. En dat haar jonge gezin niet terugkeerde naar Zweden en steeds meer van de radar verdween, werd Madeleine ook niet in dank afgenomen. Eerlijk is eerlijk: het staat ook niet héél nobel om een riant appartement bij het paleis te laten bouwen voor je gezinnetje, en vervolgens lekker de boel de boel te laten en zelf naar de USA te vertrekken.

Wie weet: misschien zijn de omstandigheden rond vaderlief een goede reden om toch een permanentere terugkeer te overwegen? Dat appartementje in Stockholm lonkt…

Bron: Svensk Damtidning | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws