Vroem vroem: koning Harald ontvangt bijzonder verjaardagscadeau

Zien we de koning binnenkort wegscheuren op de Noorse snelweg?

Gisteren mocht koning Harald van Noorwegen maar liefst 86 kaarsjes uitblazen. Bij zo’n mijlpaal hoort natuurlijk een bijzonder cadeau, en daar hebben alle arbeiders van het koninklijk hof veel moeite in gestoken. 

Stalen ros

Wat geef je aan een koning voor zijn verjaardag? Simpel, iets wat hij zeventig jaar geleden al heeft gekregen. Hij ontving namelijk de motorfiets die hij als cadeau voor zijn zestiende verjaardag kreeg. Weliswaar gerepareerd en gerestaureerd, maar met zijn originele nummerplaat.

Husqcvarna-motorfiets

In maart 2022 liet de koning tijdens een rondleiding door de tentoonstelling “The King’s Cars” al subtiel vallen dat hij vroeger een motor had en was hij benieuwd wat de huidige verblijfplaats is van zijn stalen ros. In 1953 kreeg de toenmalige prins een lichte Husqcvarna-motorfiets, een model 30 Sport, cadeau van zijn vader, kroonprins Olav.

Erop rijden mocht nog niet – zelfs als je prins bent moet je je aan de regels houden – maar in 1955 haalde hij zijn rijbewijs en mocht-ie eindelijk op zijn Husqvarna rijden. Uiteindelijk is de fiets verkocht, maar nu is die weer terug op het oude adres. En daar is de koning hartstikke blij mee, valt te zien op de social media van de Noorse royals.

Het geschenk, wat allesbehalve subtiel is, werd aan de koning overhandigd in zijn kantoor in Oslo. Op de foto’s zien we een blije koning, al zou dat ook kunnen door de fotograaf. Niemand minder dan koningin Sonja heeft de foto’s gemaakt. Wat lief!

Bron: Royal Central | Beeld: NL Beeld / Brunopress, Instagram @detnorskekongehus

Laatste nieuws