Documentaire prins Bernhard vanaf vandaag te zien

De docu die al onze vragen over de omstreden prins beantwoordt.

Eerder deze maand werd bekend dat Videoland de handen ineen had geslagen met documentairemaker Joost van Ginkel en biografe Annejet van der Zijl – met als doel een documentaire die een uitgebreide blik geeft in het turbulente leven van prins Bernhard. En vandaag is dan eindelijk de dag aangebroken waarop we de docu kunnen bingen!

Wie was prins Bernhard?

Voor velen was hij een charmante rokkenjager met de witte anjer in het knoopsgat, die toch vooral zijn positie misbruikte en daarmee herhaaldelijk de koninklijke familie in verlegenheid bracht. Maar wie was Prins Bernhard nou eigenlijk echt? Dat is waar de gloednieuwe docu Prins Bernhard om draait. En de trailer die twee weken geleden uitkwam beloofde al veel goeds, want daarin zien we dat zowel persoonlijke vrienden van de prins, als journalisten, historici en biografen aan de tand worden gevoeld. Met als kers op de taart: de vermeende dochter van de prins die hij nooit erkend heeft, Mildred Zijlstra.

Uitdaging

Eerder liet regisseur Joost van Ginkel weten dat de docu nog flink wat voeten in de aarde had, omdat mensen ofwel vóór, of tegen prins Bernhard zijn/waren. En tussen die twee uitersten een balans vinden, was nog een hele klus voor de makers. “Vaak is er weinig nuance; die heb ik proberen te zoeken om hem als mens te benaderen en samen met Annejet van der Zijl ook zijn achtergrond te duiden. Bernhard is in feite het ultieme hoofdpersonage voor een film; hij was charmant, maar had tegelijkertijd een rafelige, opportunistische, donkere kant”, aldus de documentairemaker.

Vandaag online

Vandaag is het dus zover dat we de allereerste royalty-documentaire die Videoland zelf heeft geproduceerd, kunnen bekijken. De docu bestaat uit drie afleveringen van ongeveer veertig minuten, waarin vooral wordt ingezoomd op het gedrag en het imago van de prins: want was Bernhard nu de schurk, of juist de held van het verhaal?

Bron: RTL Boulevard, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws