4 gouden tips voor veilig rijden met kinderen in de auto

Kersverse papa’s en mama’s opgelet!

Hé kersverse papa’s, mama’s, ouders! Ga je met het hele gezin op stap met de auto? Dat is handig, maar ook een hele onderneming. Wat zijn eigenlijk de regels rondom kinderzitjes? Hoe en vanaf welke leeftijd mag een kind voorin? Welke autoverzekering heb je nodig? En hoe houd je het leuk onderweg? Dat en meer lees je in dit artikel. 

1. Zorg dat je je kind(erzitje) goed vastzet

Totdat je kind langer is dan 1,35 meter, moet het verplicht in een autostoeltje. Er is geen minimale leeftijd voor kinderen wanneer zij voor het eerst voorin mogen zitten. Afhankelijk van de leeftijd, lengte en gewicht van je kind, kies je het juiste kinderzitje en manier van bevestigen. Baby’s tot 13 kilo moet je bijvoorbeeld altijd tegen de rijrichting vervoeren. En zet je je baby op de bijrijdersstoel? Vergeet dan niet om de airbag daar uit te schakelen. Wist je dat een goede autoverzekering afsluiten hier ook onderdeel van kan zijn? Bij sommige autoverzekeringen zijn autostoeltjes meeverzekerd bij een WA+ (beperkt casco) en All Risk (volledig casco) verzekering. De inzittendenverzekering dekt onder meer schade aan spullen en medische zorg in het geval van een ongeluk. Zo zijn jijzelf en de kids die je in jouw auto vervoert verzekerd.

2. In de auto? Gordel strak, winterjas uit

Als je kindje een dikke jas aan heeft, kan het zijn dat gordels niet strak genoeg om het lichaam zitten. Je moet er niet aan denken, maar in het geval van een botsing kan dit ervoor zorgen dat je kind uit de stoel valt. Je kind zit goed vast, als er maximaal 1 vinger tussen de gordel en het lijf past.

3. Rijd voorzichtig en met al je aandacht op de weg

Dit lijkt een open deur, maar onveilig rijgedrag sluipt er toch gemakkelijk in met een paar kids achterin. Te hard rijden is natuurlijk altijd een no go. Maar ook kun je bijvoorbeeld worden afgeleid door onrustige kinderen op de achterbank en let je niet met volle aandacht op de weg. Of je deelt onderweg eten en drinken uit, raapt tijdens het rijden een speen van de grond of draait je om om iets te zeggen tegen je kids. Niet de bedoeling, dus goed om alert op te zijn.

4. Wees voorbereid en houd het gezellig

Kinderen zoet, jij zoet. Neem wat lekkers te snacken voor ze mee, google van tevoren een paar gezellige spelletjes voor in de auto, zet een familiepodcast op en neem voldoende pauzes om even alle energie uit ze te laten rennen. Veel rijplezier samen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Univé.

Beeld: Unsplash, Why Kei

Laatste nieuws