Fashion icon: Harry Styles en zijn liefde voor seventies rock met een vleugje glam

Wat maakt Harry Styles zo'n fashion icon?

Ze drukken met hun stijl en personality een stempel op de (mode)geschiedenis. Wie zijn die smaakmakers van toen en nu, en wat maakt hen zo inspirerend? 

Zijn handelsmerk

Gucci, grote (zonne)brillen, flinke puntkragen, parelkettingen, verenboa’s, instappers, jumpsuits, pailletten, nagellak, kant, handtas, plateauzolen, statement ringen, seventies patronen, flared pants.

Awards

Zijn invloed op de fashionwereld wordt al vergeleken met die van celebs als Elton John, Prince en David Bowie. En dat terwijl singer-songwriter Harry Styles (1 februari 1994) nog niet eens de dertig aantikt en relatief kort bezig is als solo artiest in celebland. Hoe komt het dat een schattig boybandsterretje wist uit te groeien tot een van de grote fashion voorbeelden van deze tijd? Dankzij zijn vaak gender fluid outfits weet hij miljoenen fans te inspireren over de hele wereld. In maar liefst 27 landen (waaronder Nederland) werden in 2021 zijn outfits het meest gegoogeld van alle celebrities. Nog meer erkenning die hij heeft gekregen, kwam – naast alle prijzen in de muziewereld – in de vorm van awards en benoemingen: British Style Award (2013), Most Stylish Man of the Year (2020), Fashion Icon of the Year (2021), de vierde plek in de top 50 best geklede mannen van British GQ… (Waarna designer Michael Kors hem bombardeerde tot de moderne belichaming van de Britse rocker stijl: edgy met lef.)

Begon Harry als zestienjarige met de band One Direction in skinny jeans, blazers, pakken en enkellaarzen, langzaam sloop er steeds meer seventies rock in met een vleugje glam. Vanaf 2014 ging hij samenwerken met stylist Harry Lambert en werd zijn look (vooral na het stoppen van 1D in 2016) steeds flamboyanter en fashion forward. Denk: parelkettingen, roze pakken (“Roze is de enige echte rock- ’n’-roll-kleur”), paillettentopjes, boa’s, satijnen flared pants. En hoe meer tattoos hij liet zetten, hoe meer hij experimenteerde met kleding en accessoires. The Guardian noemde hem vervolgens geen heartthrob maar een ‘artthrob’ die meer te bieden had dan een mooi, shirtloos bovenlijf.

Muziek

Harry zelf: “Met muziek is het belangrijk om te groeien, en dat geldt ook voor kleding, video’s en alles wat erbij komt kijken.” Zijn inspiratiebronnen zijn onder anderen David Bowie, Freddie Mercury en Shania Twain, zowel qua muziek als qua fashion. In 2020 was Harry de eerste man die op de cover van de Amerikaanse Vogue verscheen, in een Gucci-jurk. Hij was toen al twee jaar de ambassadeur van het Italiaanse modemerk. Waar sommige media vonden dat het weer tijd was voor mannelijke mannen, reageerde Harry slechts met: “Als je iets niet draagt alleen maar omdat het vrouwelijk zou zijn, dan mis je een wereld van geweldige kleding.” De jurk werd vervolgens geshowd in de expositie ‘Fashioning masculinities: the art of menswear’.

Ook andere outfits van Harry zijn tentoongesteld in musea, waaronder een blauw fluwelen pak. Naast zijn looks wordt ook zijn motto ‘Treat people with kindness’ massaal gekopieerd en ‘vereerd’. Deze slogan gebruikte hij tijdens zijn tour in 2017 om liefde, acceptatie en vriendelijkheid uit te dragen, en liet hij drukken op merchandise. Dat was zo’n hit dat hij een gelijknamig lied scheef voor zijn tweede album ‘Fine line’, wat natuurlijk ook een dikke hit werd. Hoewel Harry uiteraard ook zijn portie trolls en kritiek over zich heen heeft gehad, blijft hij zijn eigen modepad volgen. Met inmiddels zijn eerste eigen designs voor Gucci in de winkel (genaamd HA HA HA). Moge er nog vele volgen.

Tekst: Davina Harte | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws