Aha! Zo spreek je de naam van prinses Ariane echt uit

Blijkbaar zeggen we het al jaren verkeerd...

Hoewel Ariane inmiddels al vijftien is, weet menigeen nog altijd niet hoe je de naam van de jongste prinses precies uitspreekt. Sterker nog, waarschijnlijk zeg jij het ook verkeerd.

Ariaan

De naam van prinses Ariane is voluit Ariane Wilhelmina Máxima Ines. Ariane spreek je dus blijkbaar uit als: Ariaan. Ja echt, wij hebben het jarenlang verkeerd uitgesproken. Máxima en Willem-Alexander zouden de ‘e’ dus weglaten wanneer ze hun jongste dochter bij de naam roepen.

Ariane betekent de eerbiedwaardige en is een naam die niet eerder in de koninklijke familie is voorgekomen. Willem-Alexander en Máxima kozen zogezegd voor deze voornaam om hun ‘Triple A-rating vol te krijgen.’ Erg populair is de voornaam nooit geweest in Nederland. In de jaren zestig kwamen de meeste Arianes ter wereld, zo rond de 20 per jaar. In 2008, het jaar na de geboorte van prinses Ariane, was er weer een kleine (en kortdurende) opleving van de populariteit te zien.

Vernoemd

Haar andere voornamen heeft prinses Ariane wél aan haar familieleden te danken. Ze is vernoemd naar haar betovergrootmoeder koningin Wilhelmina, naar haar moeder Máxima en naar haar Argentijnse tante Ines. Inés is het in 2018 overleden zusje van koningin Máxima, die ook de peettante van prinses Ariane was.

Beeld: BrunoPress

Op 10 april mag de jongste van de A’tjes alweer zestien kaarsjes uitblazen. De laatste jaren zien we Ariane steeds meer tot de voorgrond treden tijdens officiële gelegenheden. Moeder Máxima is natuurlijk apetrots op haar dochter – die als enige nog thuis woont. “Ariane is ongelofelijk lief, etherisch, heel vrouwelijk en tegelijkertijd heel krachtig. Ze heeft veel talenten”, aldus Máxima over Ariane.

Bron: Libelle | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws