Koningin Margrethe vertelt waarom ze titels van haar kleinkinderen heeft afgepakt

Ze vertelt waarom haar kleinkids nu niet meer als prins of prinses door het leven gaan.

Het is nog altijd onrustig binnen de Deense paleismuren sinds koningin Margrethe in september bekend maakte dat ze de titels van een aantal kleinkinderen heeft ‘afgepakt‘. In een openhartig interview onthult de queen of Denmark nu de ware reden achter deze toch wel controversiële beslissing.

Titels schrappen

Mocht je het gemist hebben: het inkrimpen van de monarchie is helemaal hot and happening. De Zweden schrapten eind 2019 al hun kleinkinderen van de Koninklijke Lijst, Charles heeft in het verleden al eens laten weten meer toekomst te zien in een klein koningshuis, en ook in Nederland hebben de kleinkids van Bea vaker een titel als graaf of gravin dan als prins of prinses. Laten we zeggen dat de royals er een heuse trend van maken.

Schijnbaar heeft Margrethe eens goed rondgekeken bij haar Europese collega’s, want ook de Deense koningin kwam eind september vorig jaar met een soortgelijk statement. Het gaat om de kids van Margrethes tweede zoon, prins Joachim. De prins heeft twee zoons uit zijn eerste huwelijk met gravin Alexandra en nog een zoon en dochter met zijn huidige vrouw, prinses Marie. Zowel die twee oudste zoons (Nikolai en Felix) als zijn twee jongere kids (Henrik en Athena) zijn hun titels als prinsen en prinses sinds 1 januari kwijtgeraakt. Goed, Nikolai lijkt hier in ieder geval niet zo mee te zitten, want hij heeft nog een prima plan B achter de hand.

Reden

Waarom Margrethe er precies voor heeft gekozen om de titels van haar kleinkinderen af te nemen, bleef lang onduidelijk. Tot nu, want ze heeft in een openhartig interview met Martin Krasnik, de hoofdredacteur van Weekendavisen, bij Amalienborg, vertelt wat de reden achter haar besluit is. Zo vertelt ze dat ze alle vertrouwen heeft in haar zoon Frederik om het land te leiden wanneer de tijd rijp is. “Als ik de teugels loslaat, is hij daar. Ik ben een schakel in een hele lange ketting die doorgaat, en ik geloof dat hij daar waarschijnlijk achter zal komen”, zei ze.

Margrethe vond het belangrijk om – nog voor dat haar zoon het stokje van haar overneemt – al te besluiten om de titels van haar kleinkinderen te verwijderen. Anders had Frederik dit later moeten doen. “Voor mij is het belangrijk geweest dat het niet het lot van Frederik zou zijn om zo’n beslissing te nemen. Het was beter dat ik het was”, vertelde ze.

Eigen leven

Met het besluit hoopt Margrethe haar kleinkinderen de kans te geven om “om hun eigen leven vorm te kunnen geven, zonder beperkt te worden door de speciale overwegingen en plichten die een formele band met het Koninklijk Huis met zich meebrengt van Denemarken betreft”. Een hele mond vol, maar kort samengevat: als royal heb je je aan nogal wat regels te houden. En dat is lang niet altijd leuk als peuter, kind, of opstandige puber. En daarom kunnen de kids van Joachim dus farvel zeggen tegen hun titels. Aha!

Bron: Hello magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws