Prins Haakon reageert op ophef rondom uitspraken van zus Märtha Louise

De prins reageert op het voorstel van zijn zus om haar koninklijke taken weer op te pakken.

De Noorse prinses Märtha Louise legde onlangs al haar koninklijke taken neer na de vele ophef rondom de spirituele business van de prinses en haar ‘sjamaan’ Durek Verrett. Nu blijkt dat Märtha Louise misschien toch wel weer haar koninklijke taken wil oppakken. Haar broer, prins Haakon, reageert nu op dit voorstel van zijn zus.

Koninklijke taken neerleggen

De spirituele business van prinses Märtha Louise en haar ‘sjamaan’ Durek Verrett viel niet bij iedereen in goede aarde, zeker niet toen bleek dat het stel hun koninklijke roots gebruikte ter promotie van hun diensten.

Ze spreekt met engelen, haar verloofde zag zijn aanzoek gedwarsboomd worden door allerhande geesten, en als je ze maar genoeg betaalt, kunnen ze jou de fijne kneepjes van het spiri-vak bijbrengen. Märtha Louise is ongetwijfeld de meest spirituele prinses van Europa, maar zeker niet de meest geliefde. In november vorig jaar was het voor het Noorse koningshuis genoeg: de prinses en haar sjamaan hadden alle beloftes rondom het gebruik van hun koninklijke titels voor hun spiri-business verbroken – met alle gevolgen van dien. Want Märtha Louise werd door haar vader vriendelijk verzocht om al haar koninklijke taken neer te leggen.

Een paar weken geleden gaf Märtha Louise in een interview met de Zweedse omroep SVT aan dat ze haar koninklijke duties toch wel mist. “Ik vond het altijd leuk om die officiële taken te doen”, gaf de prinses toe, waaraan ze toevoegde dat ze het erg jammer vindt dat ze alles kwijt is. Ze houdt de deur op een flinke kier om haar voormalige functies ooit weer op te pakken. “Of ik dat hoop? Ja, als het zo uitpakt, zeg ik ja.” Maar of de koninklijke familie hierop zit te wachten, is nog maar de vraag…

märtha
Märtha Louise en ‘sjamaan’ Durek Verrett (Beeld: BrunoPress)

Het heeft tijd nodig

Kroonprins Haakon heeft op de ophef rondom zijn zus gereageerd tijdens een bezoek aan Londen vorige week. “Ik zou willen zeggen dat we in Noorwegen geluk hebben met de Noorse pers en media die zich bewust zijn van hun sociale missie en goed werk leveren. We hebben veel toegewijde en bekwame journalisten die begaan zijn met hun sociale missie. Dus dat is mijn uitgangspunt in deze discussie.”

Hij voegde eraan toe: “Het is dus duidelijk dat ik mezelf herken in sommige dingen die mijn zus zegt. Toen wij opgroeiden was er onder andere veel aandacht om ons heen, privacy etc. Dat kan als moeilijk worden ervaren. Ik heb daar dus een zeker begrip voor.”

Denkt Haakon dat zijn zus nog terug kan keren naar het Noorse koninklijk huis? Dat zal de tijd moeten leren, zo stelt hij. “We hebben nu een regeling gevonden die we een tijdje moeten laten werken en waarover we overeenstemming hebben bereikt. Daarna zullen we zien wat de tijd zal brengen.”

Bron: Hello magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws