Koningspaar over dochters: ‘Allemaal wilde plannen’

'We staan sterk als gezin', aldus de koning.

Gisteren kwam het staatsbezoek aan Slowakije ten einde voor onze Willem-Alexander en Máxima. Het vliegensvlugge bezoek aan het Oost-Europese land werd natuurlijk afgerond met een persgesprek, waarbij het koningspaar ook inging op enkele vragen over hun dochters.

Dreiging

Natuurlijk werd er onder meer gevraagd naar de situatie rond kroonprinses Amalia. Zij zit immers (sinds haar terugkeer van haar kennismakingstour door de Caraïben) weer achter slot en grendel met zware beveiliging. “Natuurlijk is het zwaar voor de privésituatie binnen het gezin”, vertelt Willem-Alexander hierover. Maar het Oranje-gezin vindt veel steun bij elkaar, legt hij uit. “We staan sterk als gezin. We hebben drie fantastische kinderen, ik heb een fantastische vrouw, en met z’n vijven zijn we sterk genoeg om hier doorheen te komen”, aldus de koning.

Máxima haakte hier nog op in door te benoemen dat de situatie niet alléén draait om hun gezin. “Het geldt ook voor heel veel advocaten, directeurs van gevangenissen, politici, journalisten… We leven met hen allemaal mee.”

Wilde plannen

En natuurlijk waren de aanwezige journalisten ook benieuwd naar hoe het nu gaat met middelste dochter Alexia. Voor haar zijn de laatste loodjes aan het prestigieuze Atlantic College in Wales immers ook aangebroken. Zou de prinses net als de gemiddelde Nederlandse tiener tot diep in de nacht blokken voor de examens met een blikje energy drink aan haar zijde?

“Ze is nog niet klaar”, lacht Máxima wanneer wordt gevraagd naar de volgende stappen voor de prinses. “Ze is nu eerst gewoon bezig met examens, en dat duurt lang”, aldus de koningin. “Als ze klaar is zullen we met elkaar bespreken wat precies de invulling van haar volgende jaar gaat zijn”, voegt ze hieraan toe.

“Ze heeft natuurlijk allemaal wilde plannen”, doet vaders ook nog een duit in het zakje. “Kinderen van die leeftijd hebben gelukkig allemaal wilde plannen, dus misschien zal daar nog wel wat uitkomen”, vertelt hij schouderophalend. Wie weet wat de jonge prinses allemaal voor ideeën heeft opgedaan in het verre Wales. We weten dat de leerlingen aldaar worden opgeleid met oog voor de maatschappij, én Alexia zou al eens gespot zijn bij een klimaatprotest in de regio. Gaat de prinses, eenmaal terug in Nederland, zich vaker laten zien bij allerhande protestacties? Wie weet!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws