Lady Louise ziet titel zich passeren na promotie ouders

De jonge royal moet haar broertje voor zich dulden.

Het was een drukke week binnen de Britse paleismuren: niet alleen werden de prinselijke titels van Archie en Lilibet ein-de-lijk bevestigd, ook werd het hertogdom van Edinburgh voor het eerst sinds 1947 weer toegekend. Daarmee werd óók het graafschap Wessex opgeschoven, maar tussen al deze nieuwe titels komt één royal er bekaaid af: Lady Louise Windsor.

Severn, Wessex, Edinburgh

We schreven afgelopen vrijdag al over de toekenning van de titel Duke of Edinburgh aan de jongste zoon van wijlen Queen Elizabeth, prins Edward. Ter ere van zijn 59e verjaardag kreeg hij het hertogdom Edinburgh namelijk toegewezen.

De nieuwe titel voor Edward heeft ook weer enkele gevolgen voor de rest van zijn gezin. Sophie Rhys-Jones, die bekend stond als de Countess of Wessex, gaat nu door het leven als de Duchess of Edinburgh. De titel van Earl of Wessex is daarnaast overgegaan op zoontje James. In plaats van Viscount Severn, mag de vijftienjarige zichzelf nu dus een heuse graaf van Wessex noemen.

En Louise?

Je zou het bijna vergeten, maar graaf James is niet de oudste thuis bij de Edinburghs. Hij is namelijk twee jaar jonger dan grote zus Louise. Toch krijgt James de titel Earl of Wessex toegewezen en verandert er voor Louise exact niets.

Dat komt omdat (hoe achterhaald we dit anno nu ook mogen vinden) de titels rond adelstand nog altijd een voorkeur hebben voor mannelijke erfgenamen. Een bizar idee misschien, maar voor de Britten is dat helemaal niet zo gek. De regels rond de koninklijke opvolging werden immers óók pas in 2015 aangepast. Princess Royal, Anne, is hierdoor bijvoorbeeld zestiende in de lijn naar de troon – ook haar jongere broers en diens kinderen moet zij voor zich dulden.

Dit geldt eveneens voor Lady Louise: zij staat op een vijftiende plek in de erfopvolging, na haar kleine broertje. Zo blijft die arme Louise maar achter het koninklijke net vissen.

Bron: Royal Central, Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

 

Laatste nieuws