Definitieve exit: Deense hof bevestigt vertrek Joachim en Marie

Een ijzig 'farvel' voor de Deense royals.

Lees ook

Royalty-watchers zagen dit al aankomen, maar nu is het helemaal definitief. Het Deense hof bevestigde zojuist via een officieel statement dat prins Joachim en zijn gezin verhuizen naar de andere kant van de oceaan.


Familie-vete

Van afgepakte titels naar eindeloze gesprekken achter gesloten paleisdeuren en de nodige steken onder water in de Deense pers: de band tussen Deense koningin Margrethe en haar jongste zoon Joachim is nooit ijziger geweest dan nu.

De familie van haar jongste zoon bevond zich al niet meer op dagelijkse basis in Kopenhagen met Joachims functie in Parijs, maar de afstand tussen de families wordt met ingang van deze zomer nog groter.

Op naar Washington

De geruchten gingen eind 2022 al: Joachim en zijn familie zouden het gedoe helemaal zat zijn, en zichzelf nog verder distantiëren van de Deense kroon. Eind vorige maand liet Marie nog weten dat zij niets van de geruchten kon bevestigen, maar dat blijkt nu toch anders te liggen.

Op Instagram bevestigt het Deense hof nu namelijk het grote nieuws. “Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Joachim begint op 1 september 2023 in een nieuwe rol als afgezant van de defensie-industrie bij het ministerie van Defensie aan de Deense ambassade in Washington D.C., waar de prins de komende jaren als vertegenwoordiger van Denemarken de defensie-samenwerking met de Verenigde Staten en Canada zal versterken.”

Aftellen

Het hof bevestigt verder dat de grote verhuizing al komende zomer plaats zal vinden, ook al gaat Joachims nieuwe functie pas in september van start. Natuurlijk zijn een paar maanden extra tijd bij zo’n mega-verhuizing geen overbodige luxe…maar of Joachim en Marie er echt rouwig om zijn dat ze sneller afscheid moeten nemen van hun koninklijke familieleden? Dat durven we te betwijfelen.

Sinds begin dit jaar gaan de kinderen uit het samengestelde gezin van Joachim en Marie niet meer als prins en prinses door het leven. In plaats daarvan staan Nikolai en Felix, Joachims oudste zonen met ex-vrouw Alexandra, en jongste koters Henrik en Athena, vanaf nu bekend als Graven en Gravin van Monpezat. Het is overigens voor oudste zonen Nikolai en Felix nog wel even belangrijk dat zij zélf hun titels aan laten passen op hun ID-bewijzen. Zo raakten de zonen onlangs nog in opspraak omdat ze nog altijd paspoorten zouden gebruiken met hun oude titels erop. Gelukkig hebben de niet-meer-prinsen nog een paar maanden de tijd om hun titels aan te laten passen voor de grote reis van het gezin, maar het moge duidelijk zijn: de tijd tikt…

Bron: Beau Monde archief, Instagram @detdanskekongehus | Beeld: NL Beeld / BrunoPress


 

Laatste nieuws

Zie ook