Prinses Delphine openhartig over eetstoornis: ‘Ik ben toen bijna gestorven’

De 55-jarige Belgische prinses deed al eens een boekje open over haar eetstoornis. Tijdens de radioshow ‘Goeiemorgen morgen’ sprak ze wederom vrijuit over de ziekte die haar leven jarenlang beheerste. “Ik ben toen bijna gestorven”, aldus de prinses.

‘Ik woog nog maar 28 kilo’

In haar tienerjaren wordt Delphine geteisterd door anorexia nervosa. Zes jaar lang vecht ze tegen de stoornis, die haar leven op een drastische manier beheerst. “Het werd steeds erger en erger”, aldus de openhartige royal. Uiteindelijk eist het leven dat ze op dat moment leidt een grote tol; Delphine weegt op haar vijftiende nog maar 28 kilo. Op het moment dat iemand zo sterk vermagert, beginnen de organen beschadigd te raken. Zo ook bij de prinses. “Ik ben toen bijna gestorven.”

Wilskracht

Het is dan ook niet vreemd dat artsen de Belgische willen laten opnemen in het ziekenhuis. Haar psycholoog vindt dat echter geen goed idee. Door opname zou het lichaam kunstmatig weer wat opgelapt worden, maar meer ook niet. Het op eigen kracht doen was een beter plan, oppert haar psycholoog. Delphine: “Ze vertrouwde op mijn wilskracht.” En terecht: met de nodige begeleiding knapt ze stukje bij beetje op.

Kunstacademie

Haar toetreding tot de kunstacademie is vervolgens een nieuwe cruciale stap in haar herstel. “Toen was ik pas echt vertrokken”, aldus de buitenechtelijke dochter van Koning Albert II. Vooral omdat ze daar de kans kreeg om zichzelf “uit te drukken in kunst”, legt ze uit. Haar gouden tip voor lotgenoten die ook worstelen met een eetstoornis, is dan ook een ‘artistieke hobby oppakken’. Dansen, zingen, schrijven, met verf klooien; het kan allemaal. Delphine: “Of begin aan een teamsport. Dan voel je je belangrijk en geraak je uit die bubbel van isolement en eenzaamheid.”

Bron: HLN, RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws