Hoe richt je een kleine slaapkamer in?

Klein is fijn met deze handige interieur-tips!

De slaapkamer is de plek waar je helemaal tot rust komt. Niet iedereen heeft alle ruimte in de slaapkamer. Maar ook een kleine slaapkamer kun je leuk en gezellig inrichten tot een kamer waar je lekker ontspant en slaapt. We geven je vijf tips waarmee je een kleine slaapkamer slim en gezellig inricht.

Kies lichte kleuren

De beste slaapkamer-kleuren voor een ontspannen sfeer zijn lichte tinten. Met lichte kleuren lijkt een kleine ruimte groter, donkere tinten maken een ruimte juist kleiner. Houd je meer van donkere kleuren? Kies dan voor een lichte kleur op de muren en het plafond, zoals beige of crème wit. Voor accessoires zoals kleedjes en beddengoed kies je twee of drie complementaire kleuren die goed combineren met de basiskleur. Zacht groene kussentjes en gele gordijnen bijvoorbeeld, een lichtblauwe sprei en een donkerblauw kleedje, roze plankjes aan de muur en een zacht paars nachtkastje. Maakt er geen bonte verzameling van – dat lijkt druk, waardoor de kamer optisch kleiner wordt.

Houd het rustig

Een mengeling van veel verschillende kleuren geeft een druk beeld, net zoals patronen op het behang. Wil je rust, dan kies je voor effen behang. Wil je toch een werkje in het behang, kies dan voor een rustig patroon zonder zware lijnen. Houd je van kleur? Geen probleem. Een paar accessoires in een opvallende kleur kunnen prima, zolang je er de kamer niet vol mee zet.

‘Rust’ betekent ook een opgeruimde kamer. Voldoende kastruimte en andere opbergruimte is dus belangrijk. Om ruimte te sparen kies je bijvoorbeeld voor opbergboxen die je onder het bed schuift, voor een inbouwkast, of je ruimt spullen zoals kleding op in een andere kamer.

Houd de vloer vrij

Een vloer die vrij is, geeft de kamer meer ruimte. Kies voor planken aan de muur in plaats van een staand nachtkastje, ga voor een bed op pootjes en hang een kledingrek aan de muur in plaats van een kledingkast in de kamer te plaatsen. Dit maakt het schoonhouden ook eenvoudiger.

Hang spiegels op

Een spiegel neemt niet veel ruimte in, maar laat door de reflectie de kamer wel groter lijken. Hang je twee spiegels tegenover elkaar, dan vergroot je dit effect nog meer.

Natuurlijk licht

Natuurlijk licht geeft een kamer een frisse uitstraling. Heb je een groot raam, zet er dan geen grote plant of een meubelstuk voor maar laat het licht naar binnen komen. Wel is het belangrijk te kiezen voor goede raamdecoratie om te voorkomen dat hinderlijk licht je in de nacht wakker houdt. Heb je geen groot raam of geeft het onvoldoende licht? Kies dan voor dimbare spotjes. De spotjes kun je goed afstellen zodat er geen donkere hoekjes in de kamer zijn en je kunt het licht afstellen naar behoefte. Feller licht als jij je aankleedt bijvoorbeeld, en sfeerlicht als je nog even in bed wilt lezen voordat je gaat slapen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Veneta.

Beeld: Pexels, Max Rahubovskiy

Laatste nieuws