Déze klassieke games zijn razend populair

Ken jij ze allemaal?

Gamen is populairder dan ooit, veelal jongeren storten zich massaal op spellen waarin ze zich via allerlei onderdelen naar een bepaald level knokken, schieten, of een combinatie daarvan. Hoewel deze wereld niet stilstaat, kiezen veel liefhebbers juist voor een overzichtelijke dan wel klassieke game, die veelal uitblinkt in eenvoud en authenticiteit. 

Bubble Shooter: een rustige variant op Tetris

Bij Tetris zie je machteloos toe hoe steeds sneller de blokken naar beneden komen op je scherm, terwijl je naarstig probeert ze in te passen tussen de berg blokken onderaan. Ook bij Bubble Shooter zie je dit effect, alleen heb je de mogelijkheid je tegenstander weg te schieten. Deze bubbles staan random op het speelveld en kun je alleen wegkrijgen als ze met twee of meer naast elkaar staan. Lukt dit niet, dan komt er een laag bubbles bij. Je wordt niet opgejaagd, speelt het spel dus niet in een toenemend tempo, maar doet vooral een beroep op je wiskundige inzicht en vermogen tot vooruitdenken.

Boter, kaas en eieren

Voor de een stomvervelend en demotiverend, voor de ander een uitdaging om je in vast te bijten: boter, kaas en eieren (ook wel tic tac toe). Er wordt nog altijd gezocht naar het online spelen van dit spel. Het was zelfs dé manier om een gehackte en op hol geslagen computer, die een Derde Wereldoorlog dreigde te ontketenen, tot bedaren te brengen in de jaren ’80-blockbuster WarGames.

Pong: tennissen teruggebracht tot de essentie

Pong is een soort vereenvoudigde versie van tennissen. Speler en racket zijn versmolten in een simpel balkje waarmee je de bal terugkaatst. De enige beweging is zijdelings, dus opkomen naar het net is niet mogelijk. Sterker nog, er is geen net, alleen die vermaledijde bal en de tegenspeler die hem steeds terugspeelt. Die moet je dus proberen te passeren. Het is trouwens mogelijk om effect aan de bal mee te geven, door deze niet stilstaand af te wachten, maar in het voorbijgaan te raken.

Space Invaders

Bubble Shooters en Tetris kennen een oorlogszuchtige – namelijk terugschietende – variant in het oeroude Space Invaders. Ook hier moet het zogenaamde gevaar uit de lucht afgewend worden, maar dan met een soort tank die zijn munitie omhoog knalt. Deze wordt aanvankelijk beschermd door enkele bunkers, maar de vijand bestookt jou eveneens met artillerie en zorgt ervoor dat die bunkers afbrokkelen. Je kunt onbeperkt vuren en de tank alleen van links naar rechts verplaatsen en nee: deze kan niet uit het beeld rijden. Hoe graag je dat ook zou willen om aan de alsmaar neerdalende bommen te ontkomen.

Niet simpel, wel populair: Patience en schaken

Minder eenvoudig is het beroemde kaartspel patience, ook wel solitaire genoemd omdat je het in je eentje speelt. Valsspelen, zoals je vroeger deed met een echt spel kaarten, is niet mogelijk. Het grappige is dat wanneer het systematisch categoriseren van alle 52 kaarten minder vermakelijk wordt als je te snel ‘uitkomt’. Verwacht dat maar niet als je de strijd op het schaakbord aangaat, met een echte tegenspeler of de computer. Schaken is niet voor niets een wereldwijde denksport waarin veel geld omgaat, want je moet net als bij Bubble Shooter een talent hebben voor vooruitdenken.

Dit artikel is in samenwerking met een commerciële partner tot stand gekomen.

Beeld: Pexels

 

Laatste nieuws