Willem-Alexander ‘gunt Amalia tijd’ voor hij aan troonsafstand denkt

'Ik gun Amalia een hele goede en lange voorbereidingstijd'

Vandaag zijn de eerste drie afleveringen van de podcast Door de ogen van de Koning verschenen. Hierin blikt koning Willem-Alexander zij aan zij met radio-DJ Edwin Evers terug op zijn tien jaar koningschap. In de eerste aflevering staat zijn inhuldiging in 2013 centraal. Natuurlijk wordt er ook even vooruitgekeken: hoe zit dat eigenlijk met de volgende generatie troonopvolger?

Tien jaar troon

Op 30 april 2013 was het zover: Willem-Alexanders grote inhuldiging in Amsterdam. Slechts drie maanden daarvoor was het aangekondigd dat zijn moeder, toen nog koningin Beatrix afstand zou doen van de troon. Maar, zo onthulde WA in de eerste aflevering van Door de ogen van de Koning, hij was er al ruim voor die tijd van op de hoogte.

“Ik wist het al bijna anderhalf jaar daarvoor”, doet hij uit de doeken. “Er moest natuurlijk van alles geregeld worden, maar tot een maand daarvoor wisten maar drie mensen het: mijn moeder, mijn vrouw, en ik.” Dat dit geheim zo goed bewaard is gebleven is natuurlijk mooi, maar het leverde ook een flinke uitdaging op: opeens moest in drie maanden tijd een volledige inhuldiging uit de grond gestampt worden. Zelf vond Wim-Lex dat werken onder ‘hoge druk’ heel prettig, legt hij uit.

Generatie op generatie

Natuurlijk geldt voor Wim-Lex ook dat zijn opvolger al (redelijk) vast staat: dochter Amalia moet aan de bak wanneer paps besluit de troon vaarwel te zwaaien. Edwin Evers rekent voor: bij haar abdicatie had Beatrix 33 jaar op de troon gezeten. Als Willem-Alexander dat wil evenaren, zou hij troonsafstand doen op z’n 79e. “Amalia is dan 42, die is dan precies de leeftijd die uw moeder had toen ze aantrad”, vat hij samen. Dénkt onze koning dan wel eens aan z’n abdicatie?

“Nee, daar denk ik niet over na”, vat hij kort samen. “Regeren is vooruitzien, maar er zijn een heleboel factoren die meespelen. Ik weet niet wat er met mijn gezondheid gebeurt – je weet het gewoon niet.” En daarbij komt dan ook nog dat het hier wel gaat over de toekomst van z’n eigen dochter.

“Ik gun Amalia een hele goede en lange voorbereidingstijd, ook tijd voor zichzelf, tijd om een gezin te stichten, of wat ze ook maar wil doen, en zich goed te voorbereiden op haar toekomst”, vat hij samen. En als het moment eenmaal daar is, wordt er een datum geprikt in gezamenlijk overleg. Leuk detail: Edwin Evers onthult direct dat er in een volgende aflevering meer wordt gesproken over de voorbereiding die zowel Wim-Lex als Amalia hebben gehad op de troon – wordt vervolgd, dus!

Podcast

De podcast Door de ogen van de Koning kwam vandaag met de eerste drie afleveringen. Vanaf nu kunnen we wekelijks op de donderdagochtend wakker worden met een nieuwe editie. De podcasts verschijnen onder andere op Spotify, Apple Podcast, Podimo, TuneIn, Google Podcasts, Overcast, Pocket Casts en Deezer.

Bron: Door de ogen van de Koning | Beeld: ©RVD

Laatste nieuws