Waarom Elizabeth prins William niet naar de oorlog in Afghanistan stuurde maar Harry wel

Bij nader inzien mocht William toch niet gaan.

Hoewel prinsen Harry en William op dit moment beiden een burgerlijk leven leiden, is dat niet altijd zo geweest. Beide broers hebben namelijk ooit in het leger gediend, maar alleen prins Harry werd destijds door koningin Elizabeth op missie gestuurd. 

Het leger in

Sir Mike Jackson, generaal binnen het Britse leger, heeft in een nieuwe documentaire details onthuld over een gesprek dat hij met wijlen Elizabeth voerde in een nieuwe documentaire. Hierin vertelde de Queen waarom ze er destijds voor gekozen heeft om prins William niet naar de oorlog te sturen, maar zijn broer Harry wel. “De koningin zag het eigenlijk heel simpel”, zei Mike Jackson. “Ze zei: ‘Die jongens geven mijn geld uit, dus ze moeten ook hun plicht vervullen’. En als lid van de koninklijke familie betekende dat volgens haar dat ze in het leger moesten gaan. En zo mogelijk dus ook actief ingeschakeld konden worden voor gewapende conflicten.”

William teruggefloten

Bij nader inzien besloot Elizabeth toch om haar oudste kleinzoon niet naar de oorlog te laten gaan. “Na grondig overleg met haar raadgevers, zag ze in dat het niet wijs zou zijn om William toestemming te geven om naar de oorlog te gaan. Er waren constant conflicten aan de gang in Afghanistan, en het zou te risicovol zijn om de erfgenaam van de troon daaraan bloot te stellen. Voor prins Harry, die inderdaad slechts ‘de reserve’ was, was dat risico acceptabel.”

Aan het front heeft William dus niet gestaan, maar hij is nog wel een tijd traumahelikopterpiloot geweest. Ook niet de meest veilige baan. In zijn vliegkunsten had de Queen alle vertrouwen, daar niet van. Ze wilde alleen niet dat de royal family onnodige risico’s nam – iets wat niet alleen kan leiden tot een groot familieverdriet, maar ook tot een crisis voor de monarchie. De prins werd daarom teruggefloten door zijn oma.

Bron: HLN, Daily Mail | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws