Willem-Alexander onthult ‘afspraken’ bij Oranjes rond voetbal

'Om de goede vrede te bewaren', legt de koning uit.

Ze mogen dan in een paleis wonen en de hele wereld afreizen: ook de Oranjes zijn in feite gewoon een gezin. Er worden verjaardagen gevierd, vakanties gepland, en als er voetbal op de buis is, zitten ook de Oranjes vol spanning voor de tv. Maar met een Argentijnse moeder en een Nederlandse vader…voor wie wordt er dan gejuicht?

Voetbalfan

De liefde voor het voetbal is er al met de paplepel ingegoten bij onze koning. Hij herinnert zich in de meest recente aflevering van Door de ogen van de Koning een wedstrijd waar hij als piepjong prinsje bij aanwezig was. Hier beloofde voetballegende Johan Cruijff hem dat hij naar hem zou zwaaien voor hij zou scoren. “En hij zwaaide. En hij scoorde”, vat Wim-Lex samen tegenover Edwin Evers.

Zo is niet alleen zijn liefde voor de sport geboren, maar ook zijn liefde voor Ajax, legt Willem-Alexander uit. “Ik moet op alle vlakken neutraal zijn in het leven, behalve bij voetbal”, lacht de vorst.

Afspraken

Ook verklapt WA dat er al vanaf het begin van zijn relatie met koningin Máxima ‘afspraken’ bestaan rond voetbal. Zo plaagt interviewer Edwin Evers de koning: “Messi heeft onlangs ook nog een beker gewonnen, daar was u vast minder blij mee. Ik ken overigens wel iemand die daar ongetwijfeld wél blij mee was…”

Maar Wim-Lex legt uit: “We hebben intern, vóór ons huwelijk al, de afspraak gemaakt dat als Nederland tegen Argentinië speelt – mijn vrouw is koningin van Nederland – dat ze dan voor Nederland is. Maar daar heb ik dan tegenover gezet dat als Argentinië speelt en het niet tegen Nederland is, dat ik dan voor Argentinië ben.”

“Oh, dus daar zijn echt afspraken gemaakt om de lieve vrede te bewaren op sportgebied?”, vraagt Evers. “Ja”, beaamt de koning direct. Nu zijn wij natuurlijk nog wel nieuwsgierig: voor wie zouden de A’tjes het hardst juichen?

Feyenoord

Saillant detail: de liefdesverklaring van Wim-Lex aan Ajax komt overigens twee weken voordat de koning in Rotterdam z’n tiende Koningsdag viert, waar hij onder andere ook de voetbalkunsten van Feyenoordse jeugdtalenten gaat bewonderen. Wie weet: misschien slagen zij er toch in het voetbalminnend hart van de koning te veroveren…

Bron: RVD, Door de ogen van de Koning | Beeld: ©RVD

Laatste nieuws