Deense koningin Margrethe weer aan de betere hand

De koningin is weer – lachend – gespot in het kasteel!

Aanstaande zondag op 16 april viert Deense koningin Margrethe haar 83e verjaardag. En hoewel haar verjaardagsplannen in eerste instantie in gevaar werden gebracht door haar rugoperatie, is de koningin nu aan de betere hand. Sterker nog, ze is weer in het openbaar verschenen!

Operatie

Margrethe had al langere tijd veel last van haar rug. Op een gegeven moment zelfs zo veel, dat de koningin niet meer voor langere periodes rechtop kon staan. In februari stond er daarom een grote operatie gepland die moest helpen om haar rugproblemen aan te pakken. Daarna volgde er een revalidatieproces, waar Margrethe de afgelopen maanden goed de tijd voor heeft genomen. De oudste zoon van koningin Margrethe, kroonprins Frederik, heeft de afgelopen periode de meeste taken van zijn moeder overgenomen.

Verjaardag

Onlangs maakte het Deense hof al bekend dat Margrethe goed aan het herstellen is en dat ze zelfs van plan is om op haar verjaardag op het welbekende balkon te verschijnen. Het is de bedoeling dat Margrethe aanstaande zondag, samen met de koninklijke familie, op het balkon van Christian IX’s Palace in Amalienborg zal verschijnen. Het is vijf jaar geleden dat de koningin voor het laatst haar verjaardag vanaf het balkon op deze plek vierde. In 2019 en 2022 verbleef de koningin in kasteel Marselisborg in Aarhus, en tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 vierde ze het in besloten kring. Behoefte aan een klein fuifje is er dus wel. Eentje waar ongetwijfeld Deense pastries, verschillende ceremonies en wuivende handjes aan te pas zullen komen.

Deze week liet ze voor het eerst in lange tijd weer haar gezicht zien in het openbaar en liet het Deense hof meteen weten hoe het nu gaat met hun koningin. In de video zien we de koningin – met wandelstok – lopen bij het kasteel en zwaaien naar het publiek. Sinds 1988 organiseert de stad Fredensborg ieder jaar een fakkeltocht, omdat Margrethe in dat jaar verhuisde naar het kasteel.

“Bij het licht van honderden fakkels werd Hare Majesteit de Koningin onlangs door de stedelingen verwelkomd op Kasteel Fredensborg,” luidde het bijschrift bij de video.

“Sinds 1988 organiseert de stad Fredensborg een fakkeltocht in verband met de verhuizing van de residentie naar het Noord-Zeelandse kasteel,” ging het verder. “Op de avond zelf bedankte Hare Majesteit voor de ontvangst en zong samen met de aanwezigen het Deense volkslied mee.”

Bron: People | Beeld: NL Beeld, Instagram

Laatste nieuws