Handig: met déze tips kun je gespleten haarpunten voorkomen

Een haarstyliste deelt handige tips.

Iedereen die gezond en lang haar wil hebben heeft ongetwijfeld een bloedhekel aan gespleten haarpunten. Het lijkt onvermijdelijk, maar toch zijn er volgens haarstyliste Macy Goedkoop ook een aantal dingen die je kan doen om deze gespleten punten te voorkomen. 

Regelmatig laten knippen

Haarstyliste Macy Goedkoop heeft in gesprek met LINDA.nl een aantal to do’s en don’ts voor gespleten haarpunten gedeeld. Allereerst: we kunnen helaas niet om een regelmatige knipbeurt heen.“Het beste is om je haar af te knippen, zodat het niet verder splijt. Ook wanneer het afbreekt in de hoogte van je haar. Maar let op: droog haar is niet hetzelfde. Gespleten punten kun je met het blote oog zien, bij droog haar heb je gewoon extra hydratatie nodig”, aldus Macy.

De juiste producten

Gelukkig kun je ook zelf iets doen tegen die gespleten punten. “De belangrijkste tip, waar alles mee begint, is het gebruik van de juiste producten voor je haar. Professionele producten worden bij de kapper vaak gezien als een vervelend verkooppraatje, maar alles begint bij de verzorging van je hoofdhuid. Je haar is dood, maar datgene wat nog in je hoofdhuid zit leeft wel. Daarom is het belangrijk om producten te kiezen die bij jouw haar passen, en chemicaliën en parabenen daarbij te vermijden. Vraag je kapper eens wat voor haarsoort je eigenlijk hebt, zodat je je producten daarop kunt aanpassen”, adviseert Macy.

Wassen en drogen

Ook wat wassen en drogen betreft heeft Macy duidelijk advies. “Was je de natuurlijke oliën in je haar weg door middel van verkeerde producten, zoals een te agressieve shampoo, dan wordt je haar daar kwetsbaarder van. Ook hierdoor kan je haar gaan splijten. Twee à drie keer wassen per week vind ik zelf de max, maar ook dit is voor iedereen anders.” Wat droogshampoo betreft, adviseert ze om de varianten die volume geven te vermijden. “Want als je je haar te stug maakt, kan het ook weer afbreken.” Bij het afdrogen kun je het beste zo voorzichtig mogelijk te werk gaan. “Dep je haar droog, en ga er niet keihard met je handen doorheen. Die wrijving is slecht voor je haarschubben.”

Hitte en schaar

Tot slot heeft Macy tips op het gebied van hitte en knippen. “Met een hittebeschermer kom je al heel ver. Wat vaak onderschat wordt, is de zon. We hebben het altijd over een föhn of krultang, maar ook de zon droogt je haar uit en zorgt voor gespleten haarpunten. Als het echt heel warm is, is het advies het dragen van een hoedje. Zeker ook na het zwemmen. Want als je haar nat is geweest, bevat het nog meer vocht, en droogt het ook nog sneller uit.” Je eigen schaar kun je beter in de lade laten. “Knip niet zelf met je huis-, tuin- en keukenschaar: de schaar van de kapper is anders geslepen. Gewoon regelmatig laten knippen, het groeit vanzelf weer lang.”

Bron: Grazia | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws