Ode aan Karl Lagerfeld: de beste looks van het Met gala van dit jaar

Weelde, designers, én een vleugje royalty vanuit Monaco: dit was het Met Gala.

Gisteravond vond hét mode-evenement van het jaar plaats: het Met Gala! Elk jaar trekken de celebs en fashion insiders alles uit de kast voor het benefiet-evenement voor het Metropolitan Museum of Art. Wij zetten onze favoriete looks op een rij.

Hét evenement

Ontvang je een invite voor het Met Ball? Dan weet je dat je het gemaakt hebt. Het thema van dit jaar was een eerbetoon aan Karl Lagerfeld, de legendarische ontwerper die enkele beroemde modehuizen fenomenaal transformeerde. Zijn naam is bijna synoniem geworden voor Chanel en toen hij in 2019 overleed was hij nog steeds creatief directeur van het modehuis – ook gaf hij toen nog steeds leiding aan Fendi.

Aan niemand minder dan Dua Lipa, Michaela Coel, Roger Federer en Penélope Cruz de eer om dit jaar medevoorzitter te zijn van het evenement samen met Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour. Uiteraard verschenen zij in stunning outfits (daar zo meer over), maar ook Rihanna was dit jaar terug. We moesten haar vorig jaar missen, maar haar terugkeer was legendarisch (ook daar zo meer over).

De iconische look van Nicole Kidman

Nicole Kidman was perfect in staat om gehoor te geven aan het ‘In honor of Karl’-thema. De actrice verscheen in een Chanel Haute Couture-jurk op het Met Ball dat uit het archief uit het Karl Lagerfeld-tijdperk uit 2004 kwam. Voel je bij het zien van deze look een enorme déjà vu? Dat kan kloppen. Nicole droeg de jurk tijdens haar iconische Chanel No. 5 commercial die destijds geregisseerd werd door Baz Luhrmann. En we hadden kunnen weten dat Nicole hierin zou verschijnen. Op Instagram deelde ze een fragment van de commercial met daarbij de caption: Running to The Met.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nicole Kidman (@nicolekidman)

“Ik heb de meest onuitwisbare herinneringen aan fittings met Karl in het atelier, en ik vond het geweldig om zijn toewijding aan zijn vak te zien”, vertelt Nicole over de jurk aan Vogue USA.  “Ik herinner me zijn lach toen hij voor het eerst de jurk schetste en me de schets overhandigde. Hij maakte me altijd aan het lachen. Hij heeft een aantal jurken voor mij ontworpen, maar ik vind dit de meest spectaculaire.”

Rihanna maakt gemis tijdens Met Ball 2022 helemaal goed

Rihanna is back, en hoe! Vorig jaar waren de zangeres en A$AP Rocky de grote afwezigen, maar nu schitterde Rihanna als nooit tevoren. De twee waren fashionably late, maar het wachten dubbel en dwars waard. Rihanna droeg een dramatische witte jurk van Maison Valentino met een lange sleep. Ze werd vergezeld door haar baby daddy, die een zwarte blazer, witte blouse, een lage rode rok en baggy jeans. Een absolute homage aan Karl. De designer droeg in 2004 een vergelijkbare outfit tijdens een Chanel show.

Gigi Hadid in een trend du moment

Vorig jaar zeiden we het al en dit jaar zeggen we het opnieuw: Gigi Hadid stelt nooit teleur op de rode loper van het Met Ball. Ze combineerde haar eerbetoon aan Karl met een trend du moment. Ze droeg een moody custom-made naked dress van Givenchy.

Gigi verlaat haar hotel om naar het Met Ball te gaan.

Jeremy Popes dramatische outfit

Om de outfit van Jeremy Pope kun je letterlijk en figuurlijk niet heen. Nu zijn we al gewend dat gasten hun meest creatieve en dramatische looks naar New York brengen, maar aan die van Jeremy Pope kan menigeen een puntje zuigen. Niets straalt zo erg ‘in honor of Karl’ uit als een enorm gezicht op een enorme sleep. Precies wat de acteur deed. Hij droeg een meer dan 9 meter lange Balmain-cape met daarop het gezicht van de designer. Volgens Balmains Oliver Rousteing is het item gemaakt van meer dan 5000 meter aan zijden chiffon.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Balmain (@balmain)


Een kittige Jared Leto

We kunnen Jared Leto een ware veteraan van het Met Ball noemen. De zanger staat erom bekend om in memorabele outfits op de rode loper te verschijnen en dit jaar stelde hij niet teleur. Met zijn enorme kattenkostuum (dat las je goed) eerde hij Choupette, de geliefde kat van Karl. En hoewel we moeten toegeven dat de catty-look de zanger goed stond, was het niet zijn final look (fashion lovers kunnen gerust ademhalen). Later onthulde hij zijn definitieve look: een all black ensemble bestaande uit een cape met glitter details, een pleated skirt en een zwarte broek.

Anne Hathaway in Versace

Anne Hathaway maakte diepe indruk met deze perfecte fusion tussen de iconische Versace safety pin dress en de bekende Lagerfeld-elementen van Chanel. De actrice heeft de afgelopen jaren geen acte de présence gegeven bij het Met gala, maar maakt op deze manier een glorieuze comeback.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Versace (@versace)

Anok Yai

Tussen alle monochrome looks was model Anok Yai een bijzonder fijne verademing in haar Prabal Gurung-outfit. Dit supermodel van de jongere generaties heeft naar eigen zeggen samen met designer Prabal Gurung aan het ontwerp van haar outfit gewerkt. De inspiratie? Een weelderige gouden look die supermodel Cindy Crawford in 1993 droeg bij een Chanel Couture-show. Deze eigentijdse interpretatie van het vintage designerstuk is wat ons betreft bijzonder geslaagd!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Prabal Gurung (@prabalgurung)

Cardi B

Als Cardi B haar opwachting maakt op de rode loper, dan weet je dat je extravagance mag verwachten. Op het Met gala gooit de artiest dan ook al jaren hoge ogen, en dit jaar was daarop geen uitzondering. Net zoals verschillende andere aanwezigen ging Cardi voor een look die door Karl Lagerfeld himself was geïnspireerd. Monochroom, met een onberispelijke witte kraag en zwarte das. De leren japon van designer Cheng Peng was verder een ode aan de bekende quilted Chanel-tasjes en camelliabloemen die symbool staan voor het merk. Wij zijn fan!

 

Pedro Pascal

Tussen alle overdaad en weelde hield Pedro Pascal het relatief simpel in een outfit dit nog het meest weg heeft van een aristocratisch schooljochie. Z’n felrode Valentino-outfit trok zeker weten de aandacht op de loper, en z’n ontblote benen des te meer. Less is more, bewijst Pedro maar weer.

Royalty op de loper

En ten slotte: een stukje koninklijke allure op de rode loper kon natuurlijk niet ontbreken. Zo weten we immers dat de designer warme banden onderhield met Caroline van Monaco. Ook dochter Charlotte Casiraghi had een hechte band met de ontwerper, én is natuurlijk ambassadeur voor modehuis Chanel.

met gala 2023 charlotte casiraghi
Beeld: NL Beeld / BrunoPress
Op de rode loper verscheen Charlotte in een kanten off-shoulder japonnetje, dat zij combineerde met een nauwsluitende, zwarte jumpsuit. Ook haar accessoires hield zij geheel in’t zwart voor een stijlvolle finish. Uiteraard koos de Chanel-ambassadrice voor een look van het modehuis zelf: haar kanten look verscheen namelijk op de catwalk bij de 1996 Fall Couture-show.
Overigens is dit niet Charlottes meest memorabele Chanel-moment. Die eer gaat naar haar verschijning op de runway voor de Zomercollectie die begin 2022 werd getoond. Toen kwam de dochter van prinses Caroline namelijk binnengereden te paard.
Bron: Dazed, Town & Country Magazine | Beeld: NL Beeld/BrunoPress, Instagram

Laatste nieuws