3 tips voor het kiezen van het perfecte vloerkleed

Ieder interieur is tenslotte anders!

Wanneer je zin hebt om je woonkamer een upgrade te geven, is een nieuw vloerkleed een goed idee! Maarre, hoe kies je nou eigenlijk het juiste exemplaar? Deze tips moet je zeker meenemen als je op zoek gaat naar het perfecte vloerkleed voor jouw interieur.

Waarom kiezen voor een vloerkleed?

Met een vloerkleed creëer een knus ‘hoekje’ in je interieur en het vrolijkt je vloer in een handomdraai flink op. Maar, wanneer het tijd is om een nieuw design aan te schaffen, kom je voor behoorlijk wat keuzes te staan. Voor welke kleur kies je? Welk model vind je mooi? Van wat voor materiaal moet het zijn? Daarnaast is het formaat natuurlijk belangrijk. Kortom: een hele klus! Gelukkig heb je tegenwoordig veel om uit te kiezen. Zo bestel je bij veel aanbieders tegenwoordig op het internet gemakkelijk een exemplaar en wordt ‘ie snel thuis geleverd. Ideaal! Maar hoe zorg je er nou voor dat het vloerkleed goed matcht met jouw interieur? We helpen je op weg!

1. Het materiaal is belangrijker dan je denkt

Naast het onderhoud – het ene materiaal maak je nou eenmaal gemakkelijker schoon dan het andere – geeft de structuur van een vloerkleed karakter. Hoogpolige vloerkleden, die vaak een wat lossere pool hebben, hebben doorgaans een volle en warme uitstraling en maken je interieur wat stoerder. Deze hoogpolige karpetten zijn meestal één kleur. Met laagpolige karpetten kun je je interieur daarentegen wat speelser laten ogen. Deze hebben vaak ook een leuk dessinnetje, omdat de structuur zich daar uitstekend voor leent. Enne, de mogelijkheden hierin zijn eindeloos. Van Perzische tapijten en vintage karpetten tot klassieke vloerkleden. Leuk om een patroon te kiezen die je doortrekt in de rest van je interieur.

2. Kleur is koning

Net als materiaal, doet kleur ook wonderen voor de algehele look van je woonkamer. Meestal werkt het zo: waar felle kleuren zorgen voor veel energie in een ruimte, zorgen zachte kleuren juist voor ontspanning. Handig om te weten, maar wat eigenlijk het belangrijkste is, is dat de kleur(en) van je vloerkleed matchen bij de rest van de kamer. Stem dit af op de rest van je interieur om een overkill aan kleur te voorkomen.

3. Kies het juiste model

Je hebt tegenwoordig vloerkleden in vele vormen en maten: vierkant, rond, langwerpig. Kijk goed wat er past bij de indeling van jouw huis. Een mooi vloerkleed is leuk, maar als het niet matcht bij de rest van de woonkamer, ga je er op lange termijn niet blij van worden. Zorg er ook voor dat het kleed past bij je meubelen. Heb je bijvoorbeeld een lekkere grote bank? Zorg er dan voor dat het vloerkleed daar qua formaat bij past en niet veel te klein is. Tot slot is het formaat van het kleed essentieel voor de ruimteverdeling. In een grote woonkamer zal een vloerkleed zorgen voor een knus sfeertje, maar plaats je een kleiner kleed in een grote woonkamer? Dan creëer je juist een ruimtelijke omgeving!

Bron: Fonq, Woonsquare.nl, Handelsmarktnijmegen, Eemskrant.nl | Beeld: Pexels

 

Laatste nieuws