Oei: Noorse koning Harald wederom opgenomen in ziekenhuis

De 86-jarige vorst kwakkelt al langer met zijn gezondheid.

Opnieuw flinke zorgen om de Noorse koning Harald. De oude baas is flink op leeftijd, en heeft de afgelopen jaren al flink gekwakkeld met z’n gezondheid. Vanmiddag bevestigde het Noorse koningshuis dat Harald opnieuw is opgenomen in het ziekenhuis.

Ziekenhuis

Verschillende bronnen melden dat Noorse koning Harald vandaag is opgenomen in het ziekenhuis in hoofdstad Oslo. De 86-jarige vorst zou namelijk een infectie onder de leden hebben, en daarom moet hij enkele dagen in het Rikshospitalet verblijven.

Volgens het Noorse hof is de toestand van de monarch ‘stabiel’, maar verder blijven de lippen stijf op elkaar.

Royal duties

Natuurlijk is de opname een flinke domper voor de Noorse koning, die zoals zoveel royals een volle agenda heeft. Vandaag zou hij bijvoorbeeld aanwezig zijn bij een herdenkingsceremonie voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar dit kan natuurlijk niet doorgaan. In Haralds plaats zal zijn zoon, kroonprins Haakon, de plechtigheid bijwonen.

Hoewel het hof sprak van ‘enkele dagen’, wil men verder nog niets zeggen over verdere royal duties die deze week op de planning staan. Komende donderdag en vrijdag vindt er bijvoorbeeld een staatsbezoek vanuit Italië plaats, met alle daaraan gerelateerde activiteiten die je verwacht. Zo moeten Harald en Sonja donderdagavond bijvoorbeeld een galadiner hosten voor de Italiaanse president Sergio Mattarella en diens dochter. Of dat ook doorgaat? Daar wil het Noorse koningshuis geen mededelingen over doen. “Op vandaag na, zijn er voorlopig in elk geval geen veranderingen in zijn agenda”, meldt een woordvoerder aan nieuwsagentschap AFP. Dat wordt dus duimen voor een voorspoedig herstel!

Kwakkelend

Gezien de respectabele leeftijd van de krasse knar en zijn voortdurende gezondheidsproblemen, is deze opname wederom reden voor flinke zorgen. Zo werd er in 2003 al blaaskanker bij de vorst vastgesteld, moest hij in 2005 en 2020 een hartoperatie ondergaan, en moest Harald in augustus en december vorig jaar ook enkele dagen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Afijn: het is dus niet de eerste keer voor de vorst dat hij een ritje naar het lokale ziekenhuis moet maken. Beau Monde wenst hem ook dit keer heel veel beterschap!

Bron: DW.com, Reuters, Kongehuset.no | Beeld: NL Beeld / Brunopress

Laatste nieuws