Buckingham Palace deelt kroningsportretten in vol ornaat

Een flinke fotosessie was natuurlijk onmisbaar.

Alle stappen van de kroningsceremonie zijn gezet, alle tradities zijn weer in ere gehouden, en na een extra lang weekend is het vandaag business as usual voor de Britten. Gisteravond kwam het Britse hof nog met één laatste aanvulling op alle pomp and circumstance: een set officiële kroningsportretten!

Regalia

Zoals het heurt bij een kroning, moesten er natuurlijk enkele goede portretten geschoten worden van Charles, Camilla, en enkele andere senior royals, waarmee het historische moment kon worden vastgelegd. En zo geschiedde!

Natuurlijk hebben we al verschillende portretten van C&C voorbij zien komen, maar die zakelijke kiekjes zijn een schril contrast met de pracht, praal, en erfstukken die we in deze nieuwe foto’s zien. Want een kersvers gekroond vorst? Die hoor je vast te leggen in vol ornaat, met alle bijbehorende regalia!

Traditie

Zo zien we Charles in zijn portret met de Imperial State Crown op z’n hoofd, zittend op een troon die uit het jaar 1902 stamt. In z’n handen heeft hij de bekende scepter en rijksappel – die in het Verenigd Koninkrijk nog altijd worden gebruikt als belangrijke symbolen van een gekroond vorst. Verder draagt Charles een purperen tuniek en zijn paarse Robes of Estate, die voor het laatst gebruikt werden bij de kroning van zijn grootvader, George VI.

kroningsportret
Beeld: NL Beeld

Ook van Camilla is een solo-kiekje gemaakt. In de zogenaamde Green Drawing Room poseert zij met de Queen Mary’s Crown op haar hoofd, haar custom Bruce Oldfield-jurk, en de speciaal voor haar gemaakte paarse Robes of Estate. Zo krijgen we een kleine indruk van de prachtige borduursels én Camilla’s monogram die op de sleep zijn aangebracht.

kroningsportret
Beeld: NL Beeld

Saampjes

Maar goed, als koning sta je er niet alleen voor. En dus zijn er ook nog een tweetal portretten gepubliceerd waarop Charles en Camilla samen poseren, én waarop zij te zien zijn met de overige aanwezige working royals.

Op de groepsfoto zien we van links naar rechts de Duke of Kent, de Duchess of Gloucester, Vice Admiral Sir Timothy Laurence, de Princess Royal, de King, de Queen, de Prince of Wales, de Princess of Wales, de Duchess of Edinburgh, Princess Alexandra, en de Duke of Edinburgh.

Wie goed kijkt, spot dat Sophie en Edward op de tweede foto de 86-jarige prinses Alexandra, een nichtje van wijlen Queen Elizabeth, samen ondersteunen. Zo kan de Hon. Lady Ogilvy toch nog mee de geschiedenisboeken in op een officieel portret van deze historische dag!

Bron: The Guardian, Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws