Noorse prins Haakon deelt gezondheidsupdate over koning Harald

'Hij moet de tijd nemen die hij nodig heeft', stelt de kroonprins.

Hij had eigenlijk gisteravond zélf moeten verschijnen bij het staatsbanket ter gelegenheid van hoog bezoek vanuit Italië. Helaas: koning Harald werd afgelopen maandag opnieuw opgenomen in het ziekenhuis met een infectie. Kroonprins Haakon nam de honneurs waar en deelde een kleine update over de situatie rond zijn vader.

Kroonprins

Hoewel er maandag nog werd gesteld dat Harald de rest van de week zijn taken ‘zoals gepland’ zou uitvoeren, moest men daar dinsdag alweer op terugkomen. En dat betekende: geen Harald bij het staatsbanket, maar kroonprins Haakon, die samen met zijn moeder de goede host mocht uithangen.

Eerder die week was hij nog samen met zijn Mette-Marit op bezoek bij een lokale sportclub, waar de kroonprins uiteraard aan de tand werd gevoeld over de situatie rond zijn vader.

Voorspoedig herstel

“Gelukkig gaat het goed”, legt Haakon uit. “Hij herstelt en zal waarschijnlijk nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven. We zijn erg blij dat hij aan de beterende hand is”, deelt hij over de Noorse royal familie.

“Hij is er natuurlijk niet blij mee dat hij niet kan aansluiten bij het staatsbezoek uit Italië deze week, maar we zullen met de rest ons best doen om dit op te vangen, dus ik denk dat dat waarschijnlijk wel goedkomt.” Verder benadrukt de Noorse Kroonprins nog eens dat het herstel van z’n vader voorlopig goede hoop biedt. Gelukkig maar, want volgende week staat dé grootste feestdag van Noorwegen op het programma: de zogenaamde Syttende Mai ofwel Grunnlovsdag. Deze ‘Zeventiende mei’ of ‘Grondwetsdag’ wordt (je raadt het niet) gevierd op 17 mei. Of Harald daar ook bij aanwezig kan zijn, is nog niet helemaal duidelijk.

“Hij moet de tijd nemen om te herstellen, dat is onze eerste prioriteit”, stelt Haakon heel diplomatiek. “Ik denk dat hij zeker hoopt dat hij er 17 mei weer bij is, maar we moeten het advies van de dokter opvolgen. Hij moet gewoon de tijd nemen die hij nodig heeft.”

Gezondheid

Gezien de respectabele leeftijd van koning Harald en zijn voortdurende gezondheidsproblemen, was deze opname wederom reden voor flinke zorgen. Zo werd er in 2003 al blaaskanker bij de vorst vastgesteld, moest hij in 2005 en 2020 een hartoperatie ondergaan, en moest Harald in augustus en december vorig jaar ook enkele dagen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Het ziet er nu dus naar uit dat Harald binnenkort gewoon weer ten tonele zal verschijnen om handjes te geven en te zwaaien naar zeeën met vlaggetjes. Gelukkig maar!

Bron: Royal Central | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws