Koning Willem-Alexander blikt terug op binnengeleiding van prinses Amalia in Raad van State

'Bijzonder moment als vader’

In de podcast Door de ogen van de Koning blikt Willem-Alexander elke week terug op een jaar uit zijn koningschap. Inmiddels zijn we bij aflevering negen aangekomen waarin het jaar 2021 wordt besproken. Een van de hoogtepunten van 2021 was voor de koning toch wel dat zijn dochter prinses Amalia achttien jaar werd.

2021

Voordat de koning samen met voormalig radiomaker Edwin Evers terugblikt op 2021 somt Evers een aantal diepte- en hoogtepunten van 2021 op. In de podcast zal de koning alle punten behandelen, maar hij begint met twee van zijn hoogtepunten. Zo deelt de koning dat de vijftigste verjaardag van zijn vrouw koningin Máxima en de achttiende verjaardag van kroonprinses Amalia hem goed zijn bijgebleven.

Vooral de binnengeleiding van de Prinses van Oranje bij de Raad van State maakte indruk op de koning. “Ja, de dag na haar achttiende verjaardag en een heel bijzonder moment als vader. Maar ook als de koning die zijn opvolger introduceert aan de Raad van State waar zij ooit ook voorzitter van zal zijn. Een heel belangrijk element in ons staatsbestel”, blikt de vorst terug.

Belangrijke leerschool

De koning deelt dat de Raad van State voor hem een heel belangrijke leerschool was. “Dat was het voor mij, en dat zal het zeker ook voor Amalia zijn.”

Op 8 december 2021 werd De Prinses van Oranje binnengeleid in de Raad van State.

De koning kan zijn binnengeleiding bij de Raad van State nog goed herinneren, en dit is voor hem dan ook de reden waarom hij zo trots is op Amalia. “Maar het is toch wel heel bijzonder als je 1985 herinnert, achter een grote stapel dossiers, van hoe ik mijn voelde bij mijn eerste speech daar… Dan zie ik mijn eigen dochter en daar straal ik gewoon van trots en vertrouwen dat ze het fantastisch zal doen.”

Opvoeding

Evers kaart vervolgens aan dat de kinderen van de koning vooralsnog weinig publieke optredens hebben gedaan. Iets waar de koning en koningin bewust voor hebben gekozen. “We hebben natuurlijk samen gekozen, Máxima en ik, voor een beschermende opvoeding met weinig exposure; weinig publieke optreden van onze kinderen. Altijd ook volgehouden dat het belangrijk is om eerst jezelf te leren kennen voordat je anderen kunt dienen.”

De koning en koningin vinden het belangrijk dat hun kinderen de ruimte krijgen om fouten te kunnen maken. “Van je fouten leer je. Die grenzen moet je opzoeken. Ik denk dat we een goede keuze gemaakt hebben”, stelt de koning.

“Onze kinderen zijn er ook dankbaar voor dat ze echt die tijd hebben gekregen om zichzelf te leren kennen. En dan is natuurlijk in één keer de dag na je achttiende verjaardag, binnengeleiding in de Raad van State, misschien een schok. Maar het was toch een heel mooi moment met een heel zelfvertrouwde dochter die het prima deed.”

Bron: Door de ogen van de Koning, aflevering 9 | Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Laatste nieuws