Glamour met een knipoog

Wat is beter, tandenpoetsen met een handtandenborstel of met een elektrische tandenborstel?

Wij leggen het je uit.

Je wilt je tanden natuurlijk zo goed mogelijk schoon en wit houden. Daarbij werpt zich ook de vraag op welke tandenborstel je daarvoor het beste kunt gebruiken. In dit artikel gaan we kijken naar wat beter is, een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel. 

De voordelen van elektrische tandenborstels

Algemeen wordt aangenomen dat elektrisch poetsen beter is dan een handtandenborstel. Dat komt door de volgende voordelen:

  • De borstel van een elektrische tandenborstel beweegt veel sneller dan je ooit met de hand kunt doen. Deze kleine, snellere bewegingen zijn beter in staat om tandplak te verwijderen.
  • Elektrisch poetsen is ook nog eens gemakkelijker. Je hoeft de borstelkop alleen maar op de tand of kies te plaatsen en als je de rand van het tandvlees meeneemt, doet de tandenborstel het vanzelf.
  • Met de kleine, ronde opzetborstel kun je bij meer lastig bereikbare plekken in het gebit dan met de grote langwerpige borstel van een handtandenborstel.
  • Een elektrische tandenborstel heeft meestal een timer, zodat je niet op de klok hoeft te kijken om de benodigde 2 minuten door te poetsen. Daarmee is het gemakkelijker om de vereiste 2 minuten poetsen vol te maken.
  • Te hard poetsen beschadigt het tandvlees. Met een handtandenborstel hebben veel mannen de neiging om te veel kracht te zetten, met een elektrische tandenborstel doe je dat vanzelf minder. Mocht je desondanks toch de neiging hebben om te hard te poetsen, dan kun je kiezen voor een elektrische tandenborstel met een poetskracht-sensor. Die waarschuwt je als je te hard poetst.
  • Poetsen kost geen inspanning. Als je oud, ziek of gewoon erg moe bent, kun je met een elektrische tandenborstel je gebit veel gemakkelijker toch goed schoonhouden. Je zult ook geen moeite hebben om de 2 minuten vol te houden.

Niet het hele verhaal

Als je de bovenstaande voordelen leest, dan zou je bijna zeggen dat een handtandenborstel niet geschikt is om je gebit goed schoon te houden. Toch spelen er meer dingen mee. Hoewel de meeste vergelijkende onderzoeken uitvallen in het voordeel van de elektrische tandenborstel, is dat niet in alle gevallen zo.

Het blijkt dat ongeacht de gebruikte tandenborstel, de aandacht die je hebt voor je mondhygiëne grote invloed heeft. Die aandacht uit zich bijvoorbeeld in hoe zorgvuldig en nauwkeurig je je tandenpoetst. Doe je dat goed, dan kun je dat ook wel met een handtandenborstel. Voor beiden kun je desnoods een poetsinstructie vragen aan je mondhygiënist zodat je weet dat je poetstechniek goed is.

Interdentale ruimten

Met geen enkele tandenborstel krijg je alle tandplak van je gebit, door tandplak ontstaat er vervolgens tandsteen. Een groot deel van het tand-oppervlak zit namelijk tussen de tanden in: de zogenaamde interdentale ruimten. Op deze plekjes verzamelt zich gemakkelijk tandplak, dat je daarom dagelijks moet verwijderen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Tandenragers of interdentale borsteltjes kunnen tandplak goed verwijderen. Het is wel belangrijk dat je de juiste maat of maten hebt. Zijn ze te dik, dan kunnen ze je tandvlees beschadigen, maar te dun reinigen ze niet of onvoldoende. De interdentale ruimten in je gebit hoeven niet overal even groot te zijn, waardoor je soms meerdere maten nodig hebt.
  • Tandenstokers, en daarmee bedoelen we nadrukkelijk niet de cocktailprikkers met 2 punten. Die zijn niet geschikt om tandplak te verwijderen en beschadigen je tandvlees. Een tandenstoker is ook van hout, maar heeft maar één punt en is niet rond maar wigvormig. Behalve tandplak verwijderen masseert een tandenstoker je tandvlees, met als gevolg een betere doorbloeding.
  • Met behulp van flosdraad kun je voedselresten en tandplak uit de interdentale ruimten verwijderen. Als je tanden en kiezen erg dicht op elkaar staan kun je er met flosdraad beter bij dan met tandenragers of tandenstokers. Omdat je het draad met je vingers in je mond moet manoeuvreren is het niet gemakkelijk om bij de achterste kiezen te komen. Daarbij hebben tandartsen en mondhygiënisten zo hun twijfels of iedereen thuis echt zo goed flost als zijzelf bij jou doen.
  • Flosboogjes zijn gemakkelijker te hanteren dan flosdraad. Flossen met een flosboogje doe je met één hand en door de compacte vorm kan je gemakkelijk achterin je mond. Vaak kun je met een flosboogje niet alleen flossen, maar vormt de punt een tandenstoker en de boog een tongschraper. Een recente verbetering van het concept flosboogje is dat er 2 flosdraden in de boog gespannen zijn, waarmee je aanzienlijk meer tandplak kunt verwijderen.

Ingrediënten van je tandpasta

Tandpasta bevat altijd ingrediënten die schadelijke bacteriën bestrijden. Helaas betreft dat in veel tandpasta stoffen die niet alleen de schadelijke bacteriën doden, maar ook de nuttige microben. Hierdoor wordt het evenwicht van de mondflora verstoord. Sommigen brengen de mondslijmvliezen schade toe, zoals het bijtende schuimmiddel SLS (sodium lauryl sulfaat) en andere onnodige chemicaliën als kleur- en smaakstoffen.

Een evenwichtige mondflora en een optimale zuurgraad zijn ook belangrijk voor een goede mondgezondheid. Kies daarom een tandpasta die wel effectief de schadelijke bacteriën doodt, maar tegelijkertijd de mondflora respecteert en de zuurgraad van je mond stabiliseert. Naast tandpasta kun je ook verschillende mondwaters gebruiken om bacteriën te doden.

Voorbeelden van mondvriendelijke tandpasta zijn JuliBrite kauw-tandpasta, RyttPro Toothpaste Magic Mint en OxyFresh Original toothpaste.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Beeld: Pexels